Ati incercat vreodata sa faceti paine acasa? Este foarte gustoasa si merita efortul. In plus stii sigur ca nu contine aditivi, agenti de crestere, coloranti si conservanti. Varianta de paine cu iaurt este una dintre cele mai inspirate alegeri. Este foarte gustoasa, pufoasa si se pastreaza proaspata mai multe zle. Despre miros nu pot sa spun decat ca este imposibil de descris in cuvinte. Ca sa faci paine cu iaurt ai nevoie de un kilogram de faina (dar s-ar putea sa intre mai multa sau mai putina faina in functie de timpul de faina pe care-l foloseti, asa ca este mai bine sa nu pui toata faina de la inceput), 50 de grame de drojdie proaspata (sau 14 grame de drojdie uscata), 200 de grame de iaurt degresat la temperatura camerei, 450 mililitri de apa calduta, patru linguri de ulei de masline, o lingura rasa de zahar, o lingurita rasa de sare. Seminte de susan si un galbenus de ou, pentru uns deasupra. Pentru painea cu iaurt am inceput prin a inmuia drojdia cu putina apa calduta. Am adaugat si zaharul. Faina am cernut-o impreuna cu sarea. Am adaugat drojdia, apa, iaurtul si uleiul in mijloc si am amestecat cu mana, din interior spre margini (intr-un vas) pana ce aluatul a incepurt sa se lege. L-am turnat pe blatul de lucru, pudrat cu faina, si l-am framantat sanatos, pana am obtinut un aluat elastic si moale, care nu se mai lipeste de maini. L-am impartit in doua. Fiecare bucata de aluat am modelat-o de forma unei tavi de chec. Am pus painea cu iaurt in tavile unse cu ulei si le-am acoperit cu un servet cald. Am lasat aluatul sa dospeasca vreo ora, intr-un loc caldut. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, am uns ambele paini cu galbenus de ou. Imi place intotdeauna sa pun tot felul de seminte si in, si pe paine, dar de data asta am avut doar susan, asa ca nu am folosit decat susan. Am pus tavile cu paine in cuptorul preincalzit si le-am lasat acolo, la foc mic, pentru 30-45 de minute. Painea trebuie sa se desprinda de marginea tavii si sa faca o crusta aurie, iar acesta este semnul ca este gata. Pofta buna! Tips: Daca vrei ca painea cu iaurt sa aiba coaja mai subtire si mai putin tare, adauga in ultimele 10 minute de copt, un vas cu apa pe raftul de jos al cuptorului.