Dieta perfecta incepe in mintea ta

|Otilia Ignat |
Dieta perfecta incepe in mintea ta

Eficienta unei diete va creste substantial daca iti iei ca aliat subcontientul. O dieta nu trebuie sa implice doar restrictii alimentare. Dieta perfecta incepe in minte ta. Cateva trucuri te pot ajuta sa adopti usor o viata si o alimentatie sanatoasa.

Stategiile care fac din subconstient un aliat pentru o dieta perfecta au fost concepute de nutritionisti de renume. Printre ei Alice Waters, autoarea cartii „Bucataria verde”. Cele mai bune sfaturi au fost preluate si de Real Simple.

Mancarea trebuie sa fie frumoasa. Vei manca cu placere si iti vei antrena toate simturile. Intensitatea gustului va creste, indiferent de ceea ce vei manca. Si este foarte posibil ca o mancare mai putin gustoasa sa devina savuroasa doar pentru ca atata bine si este frumos asezata in farfurie.

Foloseste-ti memoria. Rememoreaza un moment in care o mancare nesanatoasa ti-a facut rau. Asociaza neplacerile cu mancarea de tip junk-food, de exemplu, sau cu alte preparate grele si contraindicate. Tine minte senzatia de bine, tonusul si energia pe care le ai dupa o masa santoasa. Tine minte si cutiva si amintirea ultimei indigestii. Iti va folosi in dieta mult mai mult decat iti imaginezi.

Antreneaza-ti poftele. Dorinta de a manca sare, dulciuri sau grasimi este un proces care tine de sfera constientului si care poate fi controlata. In plus are o intensa componeta emotionala, care se poate educa. Asociaza mancarea sanatoasa cu lucrurile bune si frumoase, iar pe cea nesanatoase cu momente rele. Din momentul in care acest circuit, care se bazeaza pe principiul reflexelor conditionate, se activeaza o sa descoperi, cu surpindere, cat de usor ai sa poti face fata tentatiilor.

Mananci carne? Pastreaza-o pentru cina. Un truc excelent este acela de a manca in stil vegetarian sau lacto-vegetarian, pana la ora 18.00, in fiecare zi. Dupa acest moment al zilei te poti bucura de o friptura. Cu certitudine, pana la ora 18.00 ai mancat suficiente fructe si legume.

Intotdeauna desert. Nutritonistii sustin ca desertul la masa de pranz sau la cina nu este un exces, ci o cale foarte eficienta prin care se invata cumpatarea. Evident desertul trebuie sa fie sanatos si intr-o cantitate rezonabila. Desertul sau orice alt dulce, consumat constant, tine in frau si poftele si exagerarile.

Fructe si legume, 50%. Cel putin jumatate din alimentele pe care le consumi intr-o zi trebuie sa fie fructe si legume. Un sfert este reprezentat de carne, peste, lacate si branzeturi, iar un sfert din cereale. Aceasta  regula este un principiu fundamental al dietei perfecte si in general ale oricarei alte diete.

Distribuie articolul pe: