Ratatouille

Ratatouille

Nu este vorba despre o invitatie la film, desi si acela a fost savuros. Cand spun ratatouille iti propun o mancare sofisticata, delicioasa, care se face incredibil de usor. Singura conditie, un cuptor bun care rumeneste frumos si cateva legume pe care le gasesti in orice magazin care se respecta.

Ca sa-ti deschid si mai mult apetitul, dar si interesul trebuie sa adaug ca ratatouille este, cum altfel, o mancare autentic frantuzeasca, absolut cuceritoare tocmai prin simplitatea ei. Am ales o varianta de ratatouille cu pui, pentru ca frigul de afara cere un plus de proteine.

Ca sa pregatesti ratatouille ai nevoie de doi piepti de pui, fara oase si, in principiu fara piele. Eu am facut un compromis si am lasat pielea. In compensatie maine nu am sa mananc decat fructe si legume! Iti mai trebuie o ceapa mare, doi dovlecei, o vanata, un ardei si, neaparat, cateva rosii. Plus sare, piper, vreo patru-cinci linguri de ulei si cateva crengute de rozmarin (si daca rozmarin nu gasesti, merg foarte bine si crengutele de cimbru).

Din aceste ingrediente rezulta patru portii indestulatoare, care fiecare se invarte pe la  350 de calorii.

Incepe prin a aprinde cuptorul si lasa-l sa se incinga bine. Taie fiecare piept de pui in doua. Pune sare si piper. Curata legumele si taie-le in bucati mari. Ceapa in patru sau cel mult in sase, vanata cuburi mari, rosiile in doua, dovleceii in felii groase, ardeiul in bucati. Pune legumele intr-o tava care merge la cuptor. Presara sare si piper. Stropeste legumele cu trei linguri de ulei. Folosind o spatula intorace legumele pe toate partile ca sa se unga uniform. In plus, aseaza legumele cat mai uniform. Pe patul de legume pune cele patru bucati de pui. Stropeste-le cu ulei. Aseaza crengutele de rozmarin.

Este momentul ca ratatouille sa mearga la cuptor, la foc potrivit, pentru 40-50 de minute, pana ce legumele sunt bine facute, iar puiul rumenit frumos.

Serveste imediat. Preparat astfel ratatouille poate fi servit si cu un mujdei slab, eventual „indulcit” cu o lingura de iaurt.