Daca respecti o dieta, indiferent care este scopul acesteia, trebuie sa stii adevarul despre calorii, pentru ca orice variatie in greutate incepe si se termina cu numarul de calorii consumate. Fundamental este faptul ca 3500 de calorii reprezinta valoarea energetica care rezuta din arderea a jumatate de kilogram de grasime corporala. Teoretic, un aport cu 3500 de calorii mai putin, intr-un anumit interval de timp, ar trebui sa faca sa dispara jumatate de kilogram de grasime. In fapt este mult mai complicat. Daca afli tot adevarul despre calorii ai sa intelegi ca scaderea in greutate nu este o chestiune care tine doar de aritmetica, sustine Fitbie.com. Principala cauza care duce la acumularea de kilograme este dezechilibrul, de lunga durata, intre numarul de calorii asimilate si numarul celor arse pentru intretinerea functiilor organice si pentru activitatea fizica suplimentara. Nutritionistii sustin ca, de cele mai multe ori, cand vine vorba despre adevarul despre calorii, oameni fac cinci confuzii fundamentale. 1. Caloriile nu sunt egale. Desi pare o gluma de genul: ce este mai greu, un kilogram de pene sau un kilogram de fier, in cazul caloriilor lucrurile stau exact asa. Caloriile din proteine si grasimi sunt diferite de cele care provin din carbohidrati. Caloriile din cereale integrale, proteine slabe si grasimi nesaturate necesita mai multa energie pentru a le digera si absorbi, in comparatie cu cele provenite din alimentele rafinate sau prelucrate. Un necesar crescut de energie se traduce printr-un numar mai mare de calorii arse. 2. Nu exista "calorii negative". Ideea caloriilor negative a plecat de la faptul ca digestia si asimilarea unor alimente ar consuma mai multa energie (a se citii calorii), decat valoarea calorica a respectivelor produse. Ideea este un mit. Partea buna este ca alimentele cu putine calorii si cele bogate in fibre sunt o cale sigura pentru a diminua valoarea totala a caloriilor ingerate intr-un anumit interval de timp. 3. Cele mai bune si eficiente diete sunt cele care merg pe reducerea numarului de calorii, in conditiile mentinerii unei alimentatii diversificate. Dietele disociate sunt cele care favorizeaza efectul yo-yo. Nutritionistii sustin ca unul din marile adevaruri despre calorii este ca, reducerea numarului de calorii la 1800 de unitati, in conditiile unei diete bazate preponderent pe fructe si legume, cu un aport echilibrat de macronutrientii este cea mai eficienta. Reducerea numarului de calorii cu 500, dar fara a merge mai jos de 1.200 de calorii, pe zi, poate determina pierderea a jumatate de kilogram pe saptamana. 4. Echilibrul intre sursele de calorii este fundamental necesar. O dieta echilibrata trebuie sa contina in proportie de 50-65 la suta calorii provenite din carbohidrati, 10 la 20 la suta din proteine si 20 la 25 la suta din grasimi nesaturate. 5. In urma restrictiilor alimentare se poate pierde in greutate, chiar si in absenta exercitiilor fizice. Dar procesul este lent, incomplet si limitat. Exista un moment incepand de la care limitarea caloriilor nu mai este suficienta pentru a realiza o pierdere sanatoasa in greutate. O explicatie este faptul ca pierderea in greutate determina o incetinire a metabolismul. Mai mult, dieta fara exercitii duce la pierederea de masa musculara si nu a grasimilor, la arderea carora se ajunge doar in urma exercitiilor fizice. Informatia inseamna putere. Tot asa, daca stii adevarul despre calorii, informatiile poti garanta reusita unei diete.