Dieta la superlativ

Dieta la superlativ

Exista cinci diete care merita titlul de “dieta la superlativ”. Eficienta, beneficiile si stilul de viata pe care aceste diete il imprima le recomanda ca fiind cele mai bune alegeri. Orcare din aceste diete sunt ideala fie ca scopul urmarit este scaderea in greutate, fie ca vrei un regim alimentar care sa te mentina in forma maxima.
Sunt considerate dieta la superlativ, dieta Okinawa, dieta mediteraneana, dieta ecuadoriana si cea caucaziana, scrie Psyhologies
.

Exista cateva principii commune, care se regasesc in toate aceste diete la superlativ. Toate au la baza un stil traditional de a gati, carnea este consumata in cantitati reduse, dar alimentele furnizeaza toti nutrentii fundamental necesari. Nu in ultimul rand mancarea este gustoasa. In toate cazurile dieta este simpla, accesibila, iar alimentele folosite sunt produse pe plan local. In niciuna din aceste diete de nota zece, termenul “dieta” nu are sensul de restrictii alimentare ci se refera, in primul rand la stilul de viata.

Dieta Okinawa, o dieta Zen. Numele vine de la insula Okinawa supranumita si “insula nemuritorilor fericiti”, care este locul cu cei mai multi centenari din lume. Locuitorii acestei insule traiesc mult si sunt foarte sanatosi, cazurile de cancer sunt rare, iar osteoporoza practic inexistenta. Bolile cardiovasculare sunt necunoscute pentru marea majoritate a insularilor, iar probleme de genul: obezitate, cholesterol crescut si diabet, nu exista. Dieta Okinawa se bazeaza pe fructe de mare, peste, legume, condimente, plante aromatice, cereale si fructe. Se consuma de doua ori mai multe fructe si legume, decat in restul Japoniei si tot de doua ori mai putina carne. Produsele de baza ale dietei sunt: tofu, ulei de canola, soia, ceai – verde si de iasomie – fasole uscata, ciuperci, legume, fructe, peste si fructe de mare.

Dieta cu parfum de Mediterana. Alimentele de baza sunt: uleiul de masline, rosiile, branza feta, iaurtul si mierea de albine. Dieta mediteraneana este considerata una dintre cele mai  gustoase retete pentru o viata lunga. Dieta, chiar si in varantele mai permisive, previne bolile de inima, cancerul si arteroscleroza. Dieta mediteraneana, este o dieta la superlativ bazata pe cereale integrale, ulei de masline, peste, fructe si legume. Consumul de carne, oua, cartofi si dulciuri este redus la minimum. Sunt foarte folosite ierburile aromatice si condimentele. Se consuma multe cereale, lapte de capra si oaie, humus, frunze de vita-de-vie, mac, chimen si masline.

Dieta vikingilor. Este o dieta care te mentine puternic si sanatos. Dieta nordica se bazeaza pe un consum ceva mai mare de carne de vaca macra si peste. Este acceptat orice fel de peste si cel gras si cel slab. La acestea se adauga cereale, mai ales orz, secara si ovaz, ulei de canola, cartofi, legume, mai ales radacinoase si varza, lapte, ierburi aromatice si foarte multe fructe de padure. Dieta la superlativ, in varianta vikingilor, include cele mai mare cantitati de fructe de padure. Alimentele preferate sunt somonul, heringul, painea neagra, fructele de padure si varza murata.

Regimul ecuadorian. Locuitorii din Vilcabamba, din Ecuador ating fara niciun fel de probleme de sanatate varsta de 100 de ani. Locurile sunt supranumite si “paradisul tineretii vesnice”. Dieta  ecuadoriana se bazeaza pe fructe si legume. Preferate sunt mazarea, avocado, morcovii, rosiile si ardeii, la care se adauga fasolea, cartofii, cerealele – mai ales orez, quinoa si porumb si cantitati impresionanate de fructe, de la cele tropicale pana la cele “banale”, cum sunt merele, caisele si prunele. Se mananca doar ocazional carne. Este preferata carnea de pui si curcan. Se conuma mult tuberculi de Yuca, din care se face faina de tapioca si cacao, mai ales sub forma de bauturi.

Regimul caucazian sau dieta Marii Negre. Dieta este frecventa in Abhazia, intre Muntii Caucaz si Marea Neagra. Dieta este bazata pe legume, mai ales radacinoase, ceapa, fasole, spanac si varza, ierburi aromatice, condimente, nuci, inclusiv ulei de nuca, iaurt, lapte si miere, porumb si branza. Carnea este foarte rara in aceasta dieta, fiind preferata carne de oaie si miel, iar pestele este accesibil doar celor care traiesc in apropierea apelor. Una din mancarurile de baza este un amestec de fasole fiarta cu nuca. Se bea mult ceai si vin dar si sucuri de fructe.

Dieta care respecta in parte oricare din aceste stiluri alimentare este garantia unui stil de viata sanatos. Dieta la superlativ nu promite tinerete fara batranete, dar este secretul bucuriei de a traii sanatos, pana la adanci batraneti.