Adi Hadean gateste sanatos in gradinitele din Cluj

Adi Hadean gateste sanatos in gradinitele din Cluj

Bloggerul culinar porneste un nou proiect in lupta cu junk-food-ul. Primaria Clujului l-a cooptat pe Adi Hadean in echipa care va schimba meniurile din gradinitele clujene. L-am tras de maneca si am aflat cum gateste Adi Hadean sanatos, in gradinitele din Cluj.

Esti implicat intr-un nou proiect la Cluj care vrea sa introduca in gradinite retete sanatoase pentru copii. De unde a venit aceasta idee si ce vei lua in considerare in alcatuirea meniurilor ?

E o idee a Primariei Cluj Napoca. Eu sunt doar o rotita-n angrenaj. Cat despre meniuri, voi lua in considerare indicatiile echipei de nutritionisti a domnului profesor Nicolae Hancu. Meniurile vor fi alcatuite pe baze stiinrifice, plecand de la nevoile reale ale prescolarilor.
 
Crezi ca daca sunt educati de mici sa manance sanatos, copiii vor avea sanse mai mari sa nu se transforme intr-o generatie junk-food?

Noi avem deja o generatie junk food, avem parinti care-si duc copiii la fast food ca premiu de ziua lor sau pentru o nota buna, avem o rata crescuta a obezitatii infantile. Putem indrepta asta, dar cu mult efort si cu implicare mai ales din partea parintilor.

Ce nu ar trebui sa lipseasca, din punctul tau de vedere, din meniul unui copil pentru o dezvoltare sanatoasa ?

Copiii au nevoie de alimente din toate grupele, importanta e ponderea fiecarei grupe. Copiii au nevoie si de carne, si de fructe, si de legume. Se mananca prea putin peste la noi, se mananca prea putine legume verzi. Orez, cartofi si paste – da, sunt solutii ieftine si rapide, dar nu-s neaparat bune. Cred ca ingredientul principal din dieta unui copil trebuie sa fie implicarea persoanei care-l hraneste.

Daca tot vorbim despre copii, spune-ne, care era mancarea ta preferata in copilarie?

Cred ca supa de rosii. Dar mi-e greu sa spun ca doar asta. Am fost pofticios de mic.

2011 a inceput bine pentru tine. Ce planuri ai in continuare ?

Da, a inceput in forta. Sper sa fiu sanatos si sa pot duce la capat ce am inceput. Proiectul acesta cu gradinitele e foarte important si probabil imi va ocupa o buna parte din an. Pe langa el, intentionez sa-mi pastrez ritmul cel nou (acela care m-a adus de la 120 de kilograme la 105 – si-s in scadere) si sa particip la cat de multe evenimente culinare voi putea.

Unul dintre ele urmeaza sa se intample in Martie, in regiunea Braconne-Chearente din Franta. Am fost invitati acolo (am facut echipa cu Mircea Groza si alti prieteni pasionati de bucatarie) sa gatim romaneste pentru francezi, in cadrul unui eveniement fluviu care tine doua saptamâni. Sunt doua saptamani dedicate Romaniei. Vor fi spectacole, expozitii si multa mancare.

Noi vom gati pentru bufetul de deschidere, vom pregati masa de final si intre ele, o serie de demonstratii culinare cu degustare, deci vom face cateva mii de portii de sarmale, tocanite, borsuri si bunatati ceva mai sofisticate din bucataria traditionala romaneasca. Abia astept!