Piper, beneficii si proprietati

Piper, beneficii si proprietati

Despre piper, beneficii si proprietati se poate scrie o teza de doctorat. Mai in gluma, mai in serios o sa facem un rezumat. Cel mei comun si mai des utilizat condiment, boabele de piper sunt un real beneficiu pentru sanatate. Originar din India, piperul a influentat istoria oamenilor. Folosit ca moneda, adus in dar zeilor, pentru beneficiile si proprietatile sale, in zilele noastre, piperul este nelipsit de pe masa.  

  

Pe lunga lista: piper, beneficii si proprietati trebuie pus faptul ca acesta stimuleaza papilele gustative, fapt care duce la cresterea secretiilor gastrice ceea ce imbunatateste considerabil digestia si ajuta la absorbtia nutrientilor. Aceasta face din piper un veritabil antibiotic natural. Stimularea secretiilor gastrice si a acidul clorhidric face mai usoara si mai rapida digestia alimentelor prevenind dezvoltarea bacteriilor.

O alta calitate a piperului este continutul bogat in carminitive, substante care previn formarea gazelor intestinale. In plus este un excelent diuretic si intervine in procesele de termoreglare stimuland vasodilatatia capilara la nivelul tegumentului. Aceasta proprietate il face activ in lupta impotriva celulitei, ca urmare a efectelor tonice „din interior”, pe care le are la nivelul pielii si a straturilor profunde ale epidermei. A fost dovedit ca piperul reduce riscul aparitiei cancerului de piele cauzat de expunerea la ultraviolete.

Pe lista cu beneficii trebuie pus si faptul ca piperul are proprietati antioxidante puternice, stimuleaza arderile la nivelul depozitelor adipoase si activeaza metabolismul. Acelasi condiment este un aliat in lupta impotriva kilogramelor in plus, fiind demonstrat ca a adauga piper in mancare este o masura excelenta care te poate ajuta sa-ti pastrezi greutatea ideala.

Piperul este o sursa de fibre, potasiu, fier, vitamina C si K, scrie WH Foods.

In medicina traditionala piperul este leacul perfect pentru combaterea si tratarea anemiei si un excelent remediu pentru afectiunile respiratorii. Piperul ajuta la decongestionarea si curatarea sinusurilor. Piperul este bun si pentru dantura, combate cariile si amelioreaza durerile de dinti.

Nu putem termina scurta pledoarie pentru piper, beneficii si calitati fara sa amintim efectul antidepresiv natural al acestuia si proprietatea de a stimula functiile sistemul nervos central.