Bors de primavara

Bors de primavara

Mi-e dor de mancare de primavara, de un bors de primavara. Mi-e dor de mancare curata, simpla, proaspata, plina de verdeturi. Asa ca, ce spuneti de un bors cu legume din toamna trecuta si ierburi fragede din primavara asta, care sa te ameteasca cu mirosul leusteanului proaspat. 

      

Ca sa faci un bors de primavara trebuie sa treci prin piata. Cumpara tot ce gasesti verde: ceapa, patrunjel, marar si neaparat leustean (fara el nu se poate). Daca gasesti loboda, inseamna ca ai prins lozul cel mare. Daca nu este loboda merge si o salata frageda. Si mai cumpara si un litru de bors adevarat.

Pentru o oala cu bors de primavara ai nevoie de doua cepe potrivite, doi cartofi, o telina mica, doi morcovi, o legatura de leustean si alta de marar sau patrunjel, un litru de bors, doua trei legaturi de loboda sau o salata mare, doua linguri de ulei, sare si piper, plus un ou si cateva linguri cu lapte.

Curata si toaca toate legumele in bucatele. Pune ulei intr-o oala si adauga legumele. Pune un praf de sare si caleste totul cateva minute. Lasa-le impreuna, sa se amestece bine aromele, alte cateva minute, la foc mic, in oala acoperita cu capac. Adauga doi litri de apa clocotita si fierbe zarzavatul inca 15 minute. Toaca loboda sau salata in bucati mari. Toaca verdeturile. Cand legumele sunt bine fierte adauga loboda sau salata. Lasa oala pe foc doar pentru doua minute, apoi da-o deoparte. Loboda nu trebuie sa fiarba. Este prea frageda. Adauga verdeturile (leuseanul, patrunjelul sau mararul), si acopera oala pentru ca toate aromele sa ramana inauntru. Intr-un alt vas pune borsul la fiert si lasa-l sa clocoteasca cateva minute. Rastoarna-l fierbinte in oala. Potriveste borsul de primavara de sare. Daca vrei poti pune si putin piper sau, tot la final, un ardei iute mic, foarte fin tocat.

Cand s-a racorit putin, dege borsul de primavara cu un ou batut, amestecat cu cateva linguri de lapte. Borsul de primavara este perfect cald, dar este foarte bun si rece si merge de minune cu ceapa verde, paine neagra sau mamaliga. Si uite asa vine primavara in bucataria ta!