Caloriile negative nu sunt un mit. O serie de alimente, mai ales vegetalele, intra in categoria celor despre care se poate spune ca sunt o sursa binevenita de calorii negative. Exista chiar si o dieta a caloriilor negative, bazata pe consumul acestor minunata alimente. Fiecare aliment este asociat unei valori energetice si are un anumit numar de calorii. O felie de paine are 80 de calorii, un castron de macaroane cu branza are 300. Toate acestea furnizeaza energiea necesara muschilor, activitatii organelor interne si proceselor metabolice. Daca aceste calorii nu sunt consumate toate in aceste activitati, surplusul se depune sub forma de grasime. Depozitele adipoase sunt forma in care organismul isi face rezerve de energie. Metabolismul uman nu poate stoca decat lipide, asa ca excesul de nutrienti, indiferent de forma in care a fost adus in organism, este transformat in lipide. In acest context vin alimentele care au calorii negative. Acestea consuma mai multa energie pentru procesele de digestie si asimilare, decat aportul caloric pe care il aduc, iar prin aceasta determina organismul sa arda din “rezervele” de energie pe care le-a facut. Se cuvine mentionat ca organismul consuma oricum circa 10% din caloriile pe care le primeste pentru procesele de digestie si asimilatie a nutrientilor. Caloriile negative se refera la alimentele care consuma mai multa energie pentru a fi digerate si asimilate decat aportul caloric pe care il aduc organismului. Iata o lista, aproximativ completa, a alimentelor care au calorii negative: merele rosii, afinele, grapefruit-ul, lamaia, mango, portocalele, ananasul, zmerura capsunele si mandarinele, sunt principalele fructe care consuma mai multe caloii decat aduc. La capitolul legume trebuie mentionat: sparanghelul, sfecla fiarta, broccoli, varza, morcovii, conopida, telina (care este un adevarat lider in categorie), salata, fasolea verde, castravetele, ceapa, ridichile, spanacul, napi. Oul, pestele alb si carnea de curcan sunt principalele alimente de origine animala care au procente seminficative de calorii negative. Toate acestea trebuie incluse cu incredere in dietele zilnice, pe de o parte pentru ca sunt o sursa excelenta de minerale si vitamine, pe de alta pentru faptul ca intervin in mobilizarea depozitelor adipoase. Alimentele care au calorii negative au, in plus, si capacitatea de a echilibra balanta caloriilor zilnice ingerate, pe principiul: am mancat pielea rumenita a pulpei de pui, dar garnitura a fost telina si salata, deci poti spera intr-o compensare a aportului caloric. Si totusi nu te baza doar pe asta! Calorii negative nu sunt, in sine, o solutie pentru scaderea in greutate, dar poti interveni extrem de eficient, in cursul dietelor care urmaresc scaderea in greutate.