Supa de pastarnac este o supa frantuzeasca de top, dar in acelasi timp se poate pregati in orice bucatarie, fara niciun fel de bataie de cap. Are foarte putine calorii – un castron nu depaseste 150, si este foarte gustoasa. Datorita legumelor, si mai ales datorita pastarnacului, supa este o sursa de vitamina C si E, de acid folic, cupru si mangan, si va reechilibra balanta electrolitica prin continutul mare de magneziu si potasiu pe care il contine. Ca sa prepari, patru-cinci portii de supa de pastranac, ai nevoie de doi cartofi potriviti sau un singur cartof mai mare, patru-cinci radacini mari de pastarnac, un dovlecel mic, un sfert de varza alba, doua cepe de apa, un catel de usturoi, sare, piper, o nuca de unt, o canita mica de lapte, doua linguri de ulei, o lingurita de marar verde tocat marunt. Curata toate legumele. Din una din radacinile de pastranac taie cateva felii subtiri, cu un cutit pentru curatat legume. Feliile se prajesc in ulei incins. Cand sunt bine rumenite scoate-le pe un servet absorbant. Toaca ceapa si usturoiul. Pune-le la calit cu o lingura de ulei. Pune un praf de sare si adauga pastarnacul taiat in felii, varza taiata fideluta si dovlecelul bucatele. Lasa toate legumele sa se inabuse circa 10 minute. Pune 1,5 litri de apa la fiert. Cand clocoteste puna cartofii taiati in bucatele si adauga tot amestecul de legume calite. Fierbe supa la foc mic, cu capac, circa 20 de minute. Cu un blender vertical trasforma supa in crema. Adauga laptele, bucatica de unt si mararul. Potriveste de sare si piper. Lasa supa de pastarnac sa mai traga un clocot si o poti servi cu bucatele rumenite asezate deasupra. Poti aduce supa la consistenta care iti place adaugand mai mult sau mai putin lapte sau apa. Poti renuta la pastarnacul prajit. Supa se potriveste perfect cu bucatele de paine prajita.