Ce s-ar putea spune nou despre rosii? In primul rand ca sunt fructe, dar sunt mereu mentionate in lista cu legume, ca se gasesc tot timpul anului, dar cele mai bune sunt in perioada mai-octombrie, ca sunt zeci de soiuri si, evident, ca sunt un dar de pret pe care mama-natura l-a facut oamenilor. In ceea ce priveste continutul lor in minerale si vitamine, despre rosii se poate scrie un tom. Circa 200 de grame de rosii (adica trei rosii potrivite) contin peste jumatate din necesarul de vitamina C zilnica, aproape 20% din necesarul de vitamina A si K si circa 15% din grupul vitaminelor B, alaturi de 10% din necesarul de vitamina E. La acestea se mai adauga potasiu, magneziu, mangan, fier, fosfor si cupru, dar si fibre, precum si un procent de 10% de proteinele zilnic necesare. Toate vin “ambalate” in doar 50 de calorii. Aceasta face din rosii un aliat nepretuit in toate dietele pentru scaderea in greutate. Rosiile sunt insa cu totul si cu totul speciale pentru cantitatea impresionata de licopen pe care o contin. Licopenul fiind unul dintre cei mai activi si mai puternici antioxidanti naturali, care intretin sanatatea celulara. Licopenul este un carotenoid care isi pastreaza intacte toate proprietatile, in toate preparatele facute din rosii, chiar daca acestea au fost supuse proceselor termice. Licopenul are capacitatea de a combate aparitia celulelor canceroase, protejeaza integritatea structurii ADN-ului la nivel celular si intervine activ in procesele de oxigenare celulara. Licopenul este capabil sa protejeze impotriva cancerului de plamani, a tuturor formelor de cancer din zona genitala si gastro-intestinala, dar si impotriva cancerului de san. Licopenul intervine in reglarea nivelului de colesterol in sange, dar are capacitatea de a fluidiza sangele si de astimula productia de celule rosii, ca urmare a continutului mare de vitamina K, una dintre cele mai importante vitamine pentru sanatatea sangelui. Sa mai spunem despre rosii ca fitonutrientii pe care ii contin sunt un tonic pentru tesutul cardiac, fiind dovedit faptul ca o cura de rosii (ceea ce inseamna circa 500 de grame de rosii zilnic, in perioada de vara), poate repara sechelele unui atac de cord, tonifica cordul si imbunatati substantial oxigenarea muschilului cardiac. Sucul de rosii previne inflamatiile articulare si este benefic pentru mucoasa grastrica. Un pahar cu suc de rosii hidrateaza mai bine decat un pahar de apa minerala, tocmai datorita procentelor ideale de minerale pe care le contine. Rosiile tin oasele sanatoase ca urmare a proportiei ideale dintre calciu, fosfor si potasiu. Rosiile sunt un aliat pentru o piele frumoasa, vitaminele si combinatia de minerale fiind un factor care protejeaza tegumentul de efectele razelor ultraviolete. Adica, daca vrei un broz frumos, manaca rosii! Cateva sfaturi: profita, vara, de rosiile care au crescut in aer liber, sub bataia directa a razelor de soare. Sunt secretul tineretii fara batranete. Foloseste in restul anului bulion si suc de rosii. Cel mai indicat este sa folosesti preparate organice si pe cele conservate in mod trafitional, fara adus de sare. Combina mereu rosiile cu ulei de masline sau masline. Asocierea este un stimul care ajuta asimilarea vitaminelor si minerarelor pe care le contin si rosiile si maslinele, scrie Wh Foods. Despre rosii se poate spune inca multe. Ne oprim aici si va indemnam sa profitati de beneficiile pe care le aduce cura de rosii!