Secrete din bucatarie

Secrete din bucatarie

Am aflat si va spun si voua cateva secrete din bucatarie, care o sa-ti imbunatateasca stiului alimentar si care o sa te ajute sa profiti mai bine de beneficiile legumelor. De cele mai multe ori, se crede ca legumele crude sunt mai sanatoase decat cele fierte. In principiu, prin tratarea termica o parte din nutrienti, mai ales vitaminele, se pierd, dar exista si situatii in care fierberea sau coacerea legumelor le imbunatateste calitatile. Iata cateva din secretele din bucatarie care fac ca unele din legumele preparate sa fie mai sanatoase decat cele crude.

     

Rosiile sunt o imensa binefacere pentru organism. Trebuie mancare din abundenta in perioada de vara pentru vitaminele si minerale pe care le contin. Dar asta nu este tot. Rosiile tratate termic, inclusiv pasta de rosii, iti aduc o cantitate mai mare de licopen, decat o fac rosiile crude. Licopenul, cel mai puternic antioxidant cunoscut, este activat la temperatura ridicata, iar procentul lui creste cu 35% in rosiile coapte sau fierte, compartiv cu cele crude. Licopenul protejeaza impotriva cancerului de plamani, impotriva tuturor formelor de cancer din zona genitala, dar si impotriva bolilor cardio-vasculare. Un secret din bucatarie este acela de a pune rosii in ciorbe si supe si de a face, in casa, sosuri pentru paste sau carne din rosii, in care sa adaugi ulei de masline. Grasimile din uleiul de masline sustin absorbtia licopenului din rosii. Si nu in ultimul rand combinatia este si foarte gustoasa.

Morcovii sunt foarte buni cruzi. Dar fierti sunt si mai buni! Prin fierbere cantitatea de beta-caroten din morcovi creste cu 30%. Betacarotenul este un antioxidant care sustine activitatea celulelor de la nivelul retinei, inhiba dezvoltarea unor anumite tipuri de celule canceroase (mai ales la nivelul plamanilor si a tubului digestiv) si protejaza inima. Secretul din bucatarie este sa fierbi morcovii intregi si sa-i tai abia dupa ce sunt gata. Nu fierbe morcovii mai mult de 30 de minute si foloseste mereu un capac. Betacatotenul este pus in valoare, dupa fierbere, de sucul proaspat de lamaie sau de otetul balsamic din vin, dar si de adausul de ulei de masline.

Salata cu spanac proaspat este o minunatie. Dar sa nu uitam spanacul calit sau fiert. Luteina, principalul antioxidant din spanac este activat prin tratare termica, in plus modificarile pe care le suporta frunza de spanac, prin calire si fierbere, te face sa consumi mai multi nutrienti. Prin fierbere sau calire spanacul devine compact astfel ca intr-o portie de spanac fiert vei avea cu 75% mai multi nutrienti (luteina, calciu, potasiu si fier) decat intr-o portie de spanac crud. De exemplu intr-o suta de grame de spanac fiert sunt 245 de miligrame de calciu, in timp ce in 100 de grame de spanac crud doar 90. Marele secret din bucatarie este sa nu calesti si sa nu fierbi spanacul mai mult de 3-5 minute, pentru ca vitaminele se pierd. Ceea ce este foarte important este sa adaugi in mancarea de spanac suc de lamaie si ulei de masline, scrie Yahoo Shine. Secretele din bucatarie, din spatele acestor combinatii, au fost deja dezvaluite. Nu pot sa nu adaug ca spanacul calit in putin ulei este de zeci de ori mai gustos decat cel fiert. Adauga un strop de smantana sau o nuca de unt si suc de lamaie, si nu te vei mai opri din mancat. Spanacul se potriveste perfect cu aroma de leustean. Combinatia este absolut irezistibila.

Voi ce secrete din bucatarie imi spuneti mie?