Nu am sa fac, din nou, o pledoarie pentru legume si despre faptul ca trebuie incluse in dieta. O sa va povestesc insa despre cat de usor se poate slabi cu dieta cu legume, diate care iti aduce, in plus, si multiple beneficii pentru sanatatea si starea ta generala. Luna mai este perioada ideala ca sa incepi dieta cu legume. In mai mare sau mai mica masura o poti respecta pana la finele lui septembrie, pentru ca este o dieta pe termen lung, care nu aduce niciun fel de carente nutritonale si te ajuta sa slabesti in mod sanatos de 3-4 kilograme pe luna. Dieta cu legume are trei principii de baza. Primul este acela ca legumele devin alimentul de baza. Al doilea cere ca la fiecare masa si la gustarile de peste zi (cu exceptia celei de dimineata) legumele sa fie obligatorii, iar cel de al treilea este ca in fiecare zi sa consumi cel putin trei legume diferite. La acest din urma principiu se mai adauga si cel care recomanda ca legumele pe care le mananci maine, sa fie diferite de cele pe care le mananci azi. In plus, nu ai voie decat de doua ori pe saptamana cartofi si fasole uscata, evident in zile diferite, dar si cartofii si fasolea sunt incluse in dieta. La masa de pranz poti manca o bucata de carnea slaba sau pestele gras, alaturi de o portie de doua ori mai mare de legume simple, fierte in abur, la cuptor (simple cu un strop de ulei si putina apa) sau crude peste care adaugi o lingura de ulei si sucul de la jumatate de lamaie. Legumele recomandate in primul rand sunt fasolea verde, telina, conopida si broccoli, rosiile, ciupercile si varza. Dar porti manca orice fel de legume veri, in orice cantiate, atata vreme cat sunt gatite in mod sanatos. Poti adauga o supa simpla de zarzavat sau o salata. Desertul ramane la latitudinea ta, dar trebuie sa fie decent. Masa de seara se bazeaza in principal pe legume si branzeturi proaspete. Din cand in cand o bucatica de carne sau peste, dar mereu altceva decat ai mancat la masa de pranz. Legumele de baza raman aceleasi, dar poti adauga mazare, fasole uscata si cartofi. Nu uita de legume de sezon, pe care trebuie sa le consumi in principal si nici de legumele exotice – andive, asparagus, cartofi dulci, toate pline de vitamine si minerale. Completeaza masa de seara cu o salata verde sau de rosii. In fapt rosiile trebuie sa fie aliatul principal in perioada de primavara-vara. Au putine calorii si sunt o adevarata binefacere pentru organism. Adauga de cate ori ai ocazia ceapa si usturoi. Sunt doua minunate legume care iti stimuleaza imunitatea si care te protejeaza impotriva a numeroase boli. Ceapa poate fi foarte bine mancata cruda sau coapta, alaturi de alte legume, iar din usturoi poti face o minunata maioneza de usturoi, in fapt un sos gustos si sanatos pentru orice alta leguma, dar si pentru carne sau peste. Dieta cu legume, dat fiind faptul ca este in primul rand un stil de viata sanatos trebuie asociata cu fructe (alege mereu fructele de sezon, din productiile locale), dar si cu seminte – alune, nuci, migdale, fiecare in parte fiind un suport pentru sanatatea ta. Si nu uita de oua! Lactatele sunt baza mesei de dimineata, combinate cu cereale integrale si fructe, dar trebuie incluse si la masa de seara sau la cele doua gustari ale zilei. Se poate spune ca dieta cu legume este o dieta personalizata, pe care fiecare o poate adapta la gusturile si nevoile proprii, respectand cele cateva reguli de baza, scrie Weight losst center. Dieta cu legume este o dieta usoara, care nu impune limitarea cantitatilor, deci nu vei suferi de foame. Legumele sunt satioase, sunt bogate in fibre, motiv pentru care dieta este foarte usor de respectat, iar avatajele usor de obtinut si garantate pe termen lung.