Friganele dulci la cuptor

Friganele dulci la cuptor

Incercam azi ceva special. Gustos si potrivit pentru week-end si mesele tihnite din familie, dimineata: friganele dulci la cuptor. Ziua o sa inceapa cu miros apetisant de vanilie si zahar ars si cu gustul dulce al friganelelor la cuptor.

Pentru o tava de aragaz clasica ai nevoie de felii de paine (merg perfect si felii de cozonac, dar si paine integrala), doua cani de lapte (noi il recomandam pe cel degresat, dar poti folosi si lapte integral), patru-cinci oua mari, cinci linguri de zahar, plus alte doua pentru caramel, esenta de vanilie, coaja de portocala, putin unt si sucul de la o portocala. 

Taie painea (sau cozonacul), in felii groase. Unge tava de aragaz cu putin unt (neaparat unt, nu merge ulei sau foloseste o foaie cerata pentru copt). Intr-un castron bate bine ouale cu zaharul, pana ce acesta se topeste, adauga laptele si aromele. Aseaza feliile de paine una langa alta si toarna peste fiecare cat mai mult din amestecul de lapte si oua. Lasa sosul sa intre bine in feliile de paine, circa zece minute. Poti face operatia asta seara si sa lasi, peste noapte tava gata pregatita, in frigider.

Da tava la cuptor, care a fost bine incins in prealabil si coace friganele dulci pentru 30-40 de minute la foc potrivit, pana se rumenesc. In ultimele cinci minute poti da focul putin mai mare, ca sa prinda o culoare frumoasa.  

Cat se coc friganele, pregateste caramelul. Pune zaharul la topit. Cand devine lichid adauga o nuca de unt, amesteca bine si cand s-a racorit putin adauga si sucul de portocala. Cu o lingura imparte egal caramel peste friganele. Serveste imediat cu fructe proaspete, smantana sau iaurt cu fructe. Sunt delicioase! Despre calorii nu vorbim, pentru ca este week-end!