Despre capsuni

|Otilia Ignat |
Despre capsuni

In sfarsit au aparut capsunile. Cele care au gust si aroma. Este deci momentul sa vorbim despre capsuni.

    

Eu cred ca vara vine atunci cand apar capsunile. Este prima mare bucurie. Pietele sunt pline de o euforie speciala. Nimeni nu le rezista si indiferent ce ai trecut pe lista de cumparaturi, tot pleci acasa cu un kilogram de capsuni, asa, ca sa-ti faci pofta. Este perioada cea mai buna pentru cura de capsuni.

Dincolo de bucurie, despre capsuni trebuie spus ca sunt printre cele mai sanatoase fructe, iar continutul foarte bogat in antioxidanti le face cu adevarat pretioase. Dovada sta continutul in vitamine si minerale. In circa 150 de grame de capsuni se afla 140% din doza zilnica de vitamina C, 10% din necesarul de vitamine din grupul B, dar si o doza importanta de vitamina K. La acestea se adauga minerale: molibden, potasiu, fier, magneziu si cupru, dar si fibre.

Capsunile au o valoare calorica foarte mica, in plus, o parte din caloriile pe care le contin sunt calorii negative, in sensul ca sunt folosite pentru a digera si asimila capsunile. In 150 de grame de capsuni sunt circa 40 de calorii. Adica nesemnificativ. Aceasta face din capsuni unele dintre cele mai bune fructe din meniul unei diete care urmareste scaderea in greutate.

Capsunile sunt un beneficiu major pentru sanatate. Cura de capsuni din aceasta perioada, cand primavara se amesteca cu vara, este echivalentul unui tratament care revitalizeaza intreg sistemul cardiovascular. Capsunile tonifica muschiul cardiac, purifica si improspateaza sangele, regleaza si completeaza rezervele de fier din organism. Despre capsuni se mai poate spune ca echilibreaza nivelul glicemiei din sange, iar antioxidantii foarte puternici din capsuni au capacitatea de a distruge si combate aparitia celulelor canceroase, scrie WH Food. In plus, capsunile stimuleaza puternic sistemul imunitar. De aici si reactiile alergice pe care, din pacate, unele persoane le au fata de aceste minunate fructe.

Si inca nu am spus totulul despre capsuni. Indemnul nostru este sa va bucurati de aceasta perioada si sa consumati cat mai multe capsuni. Incercati sa le mancati in fel si chip, dincolo de clasica portie de capsuni cu zahar sau de spuma de capsuni. Merg foarte bine alaturi de carne, in salate sau pur si simplu drept garnitura, combinate cu iaurt, sunt senzationale alaturi de spanac proaspat, delicioase si rafinate imbracate in ciocolata sau pur si simplu zdrobite in iaurt simplu si indulcite cu miere. Amestecati capsunile cu lapte batut si o mana de fulgi de ovaz si o sa aveti cel mai sanatos mic dejun. Profitati in fel si chip de aceste minunate daruri ale naturii.

Dar pentru ca sunt in perioada lor de glorie, iar noi ne putem bucura din plin de aroma si gustul lor, despre capsuni o sa mai vorbim. Pentru ca merita din plin! 

Distribuie articolul pe: