Ardealul e locul in care omul marinimos se recunoaste dupa numarul felurilor de mancare cu care umple masa. Si ce noroc, ca am umblat numai prin case de oameni generosi! Sub privirea atenta a Ochilor Sibiului oamenii au invatat sa acorde prioritate propriilor nevoi. Si cand vine vorba de mancare, apai mancam, nu gluma. Plesnesc de sanatate ardelenii si asta pentru ca de la masa lor nu lipseste iaurtul. Nutriday te scoate la masa in Ardeal. Asa ca nu mica mi-a fost mirarea cand apetitul meu, scazut, de bucurestean s-a trezit fata-n-fata cu cel mai bogat mic dejun din viata mea. Unul comparabil cu un breakfast la un hotel de cel putin 3 stele. Telemeaua de Sibiu se lafaia pe farfurie intre primele rosii gustoase pe care le-am gustat anul asta. Castravetele avea gust si amestecat cu iaurt Nutriday te revigora mai rapid ca un tonic. Totul, dar efectiv totul, avea alta textura, gust si culoare decat in Bucuresti. Si la capitolul gratare am avut de invatat. Discrepantele uriase dintre Bucuresti si Sibiu cand vine vorba de iesit la iarba verde incep de la organizare, pana la mod de preparare si curatenia lasata in urma. Gratarul in cauza s-a produs pe dealuri cu iarba grasa si verde, vis-à-vis de o turma de oi zgomotoase, suparate probabil ca fiertura din ceaun mirosea a carne de miel. Atractia serii au fost cartofii la disc, cum nu ii mai vazusem vreodata preparati. Fierbinteala le-a fost potolita de un polonic zdravan de iaurt, in care o mana strasnica pisase usturoi cat sa ne faca sa plescaim de pofta. Cu ambianta asigurata de un acordeon, in aerul tare de munte am bagat portie dupa portie fara sa sufar deloc de refuz. Cu privire jucausa si sticloasa de la palinca ingerata am dormit somn greu cu vise dulci. Mancarea ardeleneasca e la fel de savuroasa ca oamenii care locuiesc zona asta a tarii. Aici se imbina influentele romanesti cu cele sasesti si maghiare, totul spre placerea papilelor gustative ale calatorului. In Ardeal gasesti cea mai savuroasa Varza a la Cluj, stropita cu putin iaurt ca sa ii dea un plus de gust. Doar aici tocana de galbiori cu mamaliga, numita de localnici “martas de ciuperci” vine acompaniata de iaurt racoros. In Ardeal mananci turos gomba ( ciuperci cu branza de burduf) pana la refuz si la pranz te racoresti cu o supa rece de visine cu smantana. Cu regrete in suflet, cu telemeaua autentica in valiza si cu cel putin un kilogram in plus, ma intorc acasa. Noroc ca am setul de retete cu mancare ardeleneasca pe pagina de concurs a Nutriday. Pe www.nutriday.ro gasiti detalii despre campania nationala "Regiuni, concurati si castigati!" – campaniei care va poate aduce premii zilnice, saptamanale si chiar un tur culinar prin tara, cu familia, la bordul unui superb Citroen Grand C4 Picasso. Cine nu vrea premiul cel mare? Regulamentul concursului il gasiti AICI.