Inghetata este un deliciu, caruia nu-i poate rezista nimeni. Dar inghetata de casa este un vis! Nu se poate vara fara inghetata si fiecare dintre noi stim cu ce placere savuram crema fina si rece. Numai ca indiferent cat ar fi de gustoasa, inghetata preparata industrial este plina de tot felul de ingrediente bizare, de E-uri si aditivi. In plus are si foarte multe calorii. Si daca nu se poate fara inghetata, macar sa alegem variante sanatoase. Despre calorii nu vorbim. Inghetata are calorii! Un risc asumat! Inghetata de casa se poate ridica si chiar poate depasi gustul celor gata preparate. Este insa mult mai sanatoasa, fructele sunt fructe, aromele sunt arome, iar laptele si smantana sunt lapte si smantana, nu prafuri si amestecuri ciudate. Iti recomandam si variantele de inghetata raw care sunt o bucurie pentru simturi! Ingrediente pentru inghetata de casa sunt simple: smantana, iaurt gras sau lapte, zahar sau miere, oua, arome (vanilie – dar neaparat vanilie veritabila, esenta de rom, esenta de migdale), nuci, alune, migdale, nuca de cocos rasa si stafide, dar mai ales fructe de sezon (nu uitati ca suntem in plin sezon al capsunilor si daca nu pregatiti, acasa, cu mana voastra, o inghetata autentica de capsuni, inseamna ca a trecut primavara degeaba). La toate acestea de mai adauga ness sau espresso, cacao pudra si bauturi alcoolice: gin, coniac, vodka si pentru gust si pentru finetea inghetatei facute in casa. Cateva sfaturi: foloseste ingrediente foarte reci atunci cand faci inghetata. Daca folosesti fructe, spala-le si scurgele foarte bine. Zdrobeste fructele si lasa-le sa se scurga pentru a elimina o parte din sucul care poate face ace de ghiata. Foloseste smantana degresata, dar foarte proaspata. Iaurtul gras este un ingredient perfect, secretul este insa ca acesta sa fie foarte bine surs. Poti adauga in inghetata de casa, mai ales in cele cu fructe crema de branza. Vei avea o inghetata fina si cremoasa. Mierea este un bun inlocuitor pentru zahar, doar ca trebuie sa o amesteci bine cu putin iaurt, lapte sau smantana pana ce se dizolva complet. Daca faci inghetata de casa dupa retete care contin si oua, pune un galbenus in plus si un albus in minus. Inghetata o sa fie mult mai cremoasa. Alcoolul adaugat in inghetata o face sa inghete mai repede si sa faca mai putine ace. Secretul este ca dupa ce ai pus inghetata la congelat, sa o bati din nou, in mixer, dupa ce a inghetat complet. In felul acesta toate acele de ghiata dispar. Operatiunea se poate repeta de doua trei ori. Poate ca este ceva bataie de cap, dar rezultatul merita din plin putin efort. Acopera inghetata pusa la congelat cu o folie de plastic. Previne formarea cristalelor de ghiata, sustine Serious eats. Si oricum, chiar daca inghetata de casa nu ajunge la finetea celei gata preparate, gustul este de milioane. Un truc excelent este sa bati inghetata de casa, bine congelata chiar inainte de a o servi. Va avea temperatura ideala si nici un ac de ghiata! Si pentru stiu ca v-am facut pofta iata doua retete simple de inghetata facuta in casa. [next]Inghetata de vanilie: sase galbenusuri si doua oua intregi oua, 250 de grame de zahar, un litru de lapte, o pastaie de vanilie, 250 de grame de smantana, 100 de grame de stafide. Pune laptele pe foc, impreuna cu semintele de vanilie si lasa-l sa se incinga bine. Da-l deoparte si lasa-l sa se racoreasca. Bate cele gabenusurile si ouala intregi cu zaharul (sau cu patru linguri cu miere) pana cand acesta s-a topit complet. Foloseste un vas care se poate pune pe foc. Adauga laptele peste oua si amesteca bine. Pune totul la foc mic si amesteca incet pana cand crema incepe sa se ingroase, apoi da deoparte sa se raceasca. Pune aceasta compozitie la rece pentru doua ore, in frigider. Cnad crema de oua este bine racita, omogenizeaza-o bine cu mixerul. Bate smantana bine cu mixerul, ca sa se aereze. Adauga smantana in crema de vanilie si amesteca totul. Pune vasul la congelator asa cum este. Compozitia trebuie amestecata energic de trei ori, la interval de o doua-trei ore, pentru a impiedica formarea cristalelor de gheata. La ultima repriza adauga stafidele. Cu o lingura pune inghetata intr-o forma de chec, niveleaza, si las-o sa inghete intre patru si cinci ore, inainte de a o servi. Inghetata cu fructe: 300 de grame de fructe, 8 galbenusuri, 250 de grame de zahar, o jumatate de litru de lapte, 300 de grame de smantana. Spala si scurge foarte bine fructele de apa. Pune-le intr-un blender impreuna cu cateva linguri de lapte si omogenizeaza bine. Rastoara piureul de fructe intr-un vas, adauga 150 de grame de zahar si pune pe foc. Fierbe amestecul la foc mic, circa 30 de minute. Da deoparte si lasa sa se raceasca bine. Bate cele opt galbenusuri cu zaharul ramas pana cand acesta s-a topit complet, intr-un vas care se poate pune pe foc. Adauga laptele cald peste oua si amesteca bine. Pune la racit si crema de fructe si crema de oua. Cand sunt bine racite, batele cu mixerul si amesteca-le. Adauga smantana si omogenizeaza, folosin un mixer. Pune vasul la congelator asa cum este. Compozitia trebuie amestecata energic de cateva ori, la interval de o ora, pentru a impiedica formarea cristalelor de gheata. Si bonus o reteta de la una din prietenele noastre, Irina Doroftei: un ou intreg si patru galbenusuri se omogenizeaza bine cu 100 mililitri de miere poliflora pe baie de aburi. Compozitia se lasa sa se raceasca bine si se adauga 300 mililitri de frisca. Crema rezultata se congeleaza intr-o forma captusita cu celofan pentru 4-5 ore. Se poate manca imediat ce-a fost scoasa din congelator! Este moale, pufoasa si aromata, fara cristale de gheata! Asta a fost povestea despre inghetata de casa!