Mancare sanatoasa

Mancare sanatoasa

Mancarea gatita in casa este mancare sanatoasa. Cu o conditie sa fie gatita sanatos. Diferenta intre sanataos si daunator este foarte mica. Mai mult, mancarea sanatoasa, gatita bine este de cele mai multe ori mai gustoasa decat cea nesanatosa. Unde mai pui starea de bine pe care o ai daca alegi mancarea sanatoasa. Cateva secrete din bucatarie sunt foarte utile, mai ales daca ele intra in rutina zilnica, atunci cand pregatesti mancarea.

          

Uleiurile vegetale. Renunta la grasimile animale dar si la margarina. Cu foarte mici si rare exceptii sunt daunatoare, mai ales daca sunt conumate constant. Untul este un aliment sanatos doar daca nu depasesti cantitatea echivelenta cu o nuca, in fiecare zi. Peste aceasta cantitate este daunator. In schimb uleiurile vegetale sunt mai mult decat sanatoase. Foloseste echivalentul unei linguri de ulei pentru fiecare portie. Este cantitatea ideala. Variaza uleiul pe care il folosesti. Consuma si ulei de masline, dar si ulei de porumb si ulei de floarea soarelui. Fiecare are in plus cate ceva bun. Mai poti inlocui untul cu pasta de masline, unt de arahide sau humus. S-a constatat ca produsele cu o aroma mai puternica elibereaza mai multe elemente nutritive in dieta. In plus, fac sa apara senzatia de satietate mai repede.

Sosul salatelor. Uita de produsele semipreparate. Sosul ideal trebuie sa fie facut din otet balsamic (natural), sau suc de lamaie si mai putin de o lingura de ulei pentru fiecare portie de salata. Adauga ierburi uscate sau proaspete, iaurt degresat si mustar de buna calitate. Sosul este delicios si sanatos. 

Evita sarea. Avem un vechi razboi cu excesul de sare. Reluam atacul! Produsele semi-preparate contin foarte multa sare, asa ca cea mai corecta atitudine este sa le eviti. Inlocuieste o parte din sarea din mancare cu ierburi aromatice, coaja de lamaie sau condimente iuti. Gustul are doar de castigat si tu la fel.

Trece in revista vasele in care gatesti. Prajitul in ulei ar trebui sa fie ultima varianta la care sa apelezi atunci cand vrei sa gatesti. Foloseste o tigaie care nu necesita ulei. Caleste legumele in astfel de vase cu doar o lingura de ulei. Adauga din primul moment un praf de sare sau putina apa. Adauga bulion sau suc de rosii, mustar sau iaurt degresat. Foloseste mereu un capac pentru ca legumele sa-si pastreze toate proprietatile si cea mai mare parte din vitaminele naturale.

Prajituri "usoare". Nu putem renunta la dulciuri. Ingredientele de baza trebuie sa fie aluaturile pufoase din oua si faina (si fara adaus de grasimi), seminte (migdale, nuci, alune), creme de branza, miere si fructe. Inlocuieste untul cu ulei si iaurt sau cu piure de banane.

Alege alimentele degresate. Daca gatesti cu smantana sau lapte alege lactate degresate. Sunt la fel de sanatoase, raportul de calciu fiind acelasi. Branza slaba, cu putina sare sau branzeturile proaspete (branza de vaci, urda) sunt secretul oricarei diete, la fel ca iaurtul degresat. Iti confera o placuta senzatie de satietate si au foarte putine calorii, sugereaza Huffingtonpost.

Mancarea sanatoasa nu este un moft, nu este o chestiune care tine de moda sau de toane, este o necesitate si o conditie a vietii sanatoase.