Mancare bio

Mancare bio

De cand tot mai multa lume adopta un regim de viata sanatos si pe piata romaneasca au inceput sa isi faca loc produsele de gen.

De la iaurt la carne si branza, toata mancarea bio, in marea majoritate importata din Germania, isi asteapta cuminti cumparatorii. Oamenii nu se prea inghesuie speriati de preturile mari si cantitatile relative mici ale produselor. Ce-i drept gustul respectivelor produse poate fi diferit de cel cu care suntem obisnuiti,  datorita eliminarii conservantilor si aditivilor continuti de celelalte produse. Pentru mine socul a aparut la degustarea unei dezgustatoare creme de masline bio, pe care am mancat-o pana la ultimul gram, in final.

Dupa luni intregi de practica incepusem sa aleg cu dexteritate produsele bio pana m-am lovit de o noua provocare. In fata raionului cu oua am realizat ca nu stiu sa fac diferenta intre ouala eco si cele normale. Cine s-ar fi gandit ca se merge atat de departe ? Cine s-ar fi gandit ca cineva a inventat un sistem de numere care trebuie decodat pentru a alege oul pe care il cauti, in sens contrar riscand sa te multumesti cu cel pe care il meriti ?

Dupa ore de grafice si analize la rece, am aflat ca raspunsul sta in cod. Nu am primit un pont de la Dan Brown, ci de la o gaina care mi-a explicat ce se intampla cu oualele ei inainte de a fi trimise in comert.

Am aflat ca fiecare ou primeste un cod. Cu coaja astfel tatuata este asezat in cofraj si pus pe raftul magazinului. Informatia genetica e afisata astfel in insiruirea de numere care aparent nu iti spune nimic. Insa, exact de aici afli tot ce trebuia despre ou si modul in care a fost obtinut. Cati frati are, care este culoarea initiala a penajului pe care l-a avut closca in tinerete si daca este ecologic sau nu. Ultimul indiciu este oferit de cifra 0 insotita de sigla agriculturii ecologice prezenta pe ambalaj.

Closca a fost crescuta in aer liber dar nu a mancat furaje ecologice ? Afli imediat, pentru ca acest lucru este indicat de cifra 1 care incheie codul producatorului. Daca gaina a fost crescuta la sol codul se incheie cu cifra 2 iar daca nu a pus vreodata gheara in tarana si traieste intr-un mediu artificial situatia iti va fi semnalata prin cifra 3.

Cu alte cuvinte pentru omleta normala alegeti 3 iar pentru cea bio alegeti 1.

Toate celelalte date cum ar fi adresa si varsta oului, precum si hobby-urile sale si preferinte despre cum ar vrea sa fie gatit in curand in noul pasaport biometric pentru oua.