Despre struguri se poate scrie un tratat. Minunatele fructe, care anunta toamna, sunt un imens benefici pentru sanatate. Rar atatea proprietati, atatea vitamine si atatea minerale adunate intr-un singur fruct. Despre struguri trebuie spus ca sunt unul din fructele cu cel mai mic indice glicemic, valoarea acestuia fiind cuprinsa intre 43 si 53, in functie de soiul din care acesta provine. Strugurii au o intreaga istorie in spate, fiind unul din primele fructe cultivate de om inca de acum 7000 de ani, dupa cum o arata dovezile gasite in Asia. Azi sunt cultivate circa 90 d esoiuri de struguri, fie pentru consumul ca atare, fie pentru vin. In ciuda ideii preconceputa ca strugurii ingrasa, aceste minuate fructe au doar 65-70 de calorii in 100 de grame, ceea ce ii recomanda cu incredere in dieta, indiferent daca este una normala sau o cura de slalbire. Despre struguri se poate spune ca au in compozitia lor, indiferent de soiul din care provin o serie de fitochimicale cu proprietati cu totul speciale. Printre ele se numara acidul elagic, care ajuta la prevenirea cancerului. Ei contin si bor, un mineral care ajuta oasele si articulatiile, dar si cantitati importante de mangan. Strugurii contin un fotonutrient numit resvestrarol, un antioxidant foarte puternic, care previne multe forme de cancer si bolile de inima, protejeaza sanatatea cerebrala si cea nervoasa. Aceste fructe au si catehine, antocianina si quercitina. Strugurii sunt o sursa excelenta de vitamina C, B1 si B6 , la care se adauga potasiu si alte substante specifice. Pe langa toate acestea strugurii contin melatonina si antioxidanti unici cu puternice actiuni antiibacteriene. Despre struguri si beneficiile pe care acestia ii aduc sanatatii este foarte mult de spus. Strugurii tonifica sistemul cardiovascular, sunt un adevarat aspirator de reziduri pentru sistemului respirator, accelereaza sistemul imunitar si au un puternic efect antiinflamator. In plus, regleaza nivelul zaharului din sange si stimuleaza sistemul nervos. Este probat faptul ca cei care consuma constant struguri au un risc mult diminuat de a face diferite forme de cancer. Strugurii sunt foarte activi in combaterea cancerului de san, de prostata, a cancerului de colon. Unele varietati de struguri sunt disponibile pe toata durata anului. Atunci cand ii cumperi, ai grija ca ei sa fie cat mai suculenti, bine colorati si ca ciorchinele pe care sunt asezati sa mai fie inca verde. Strugurii moi si ridati, sau cei cu zone decolorate sunt culesi demult si trecuti. Exista 3 categorii principale de struguri: cei albi/galbeni, cei rosii si cei negri/albastri. Culoarea da multe detalii despre calitatea fructului. Cei galben-verzui sunt cei mai dulci, cei rosii au cea mai buna aroma si cei negri sunt cu atat mai gustosi cu cat sunt mai inchisi la culoare. Depoziteaza strugurii nespalati in frigider si nu-i tine mai mult de o saptamana. Inainte sa-i consumi, spala-i si usuca-i cu un servetel. Daca sunt usor reci, vor avea un gust mai bun. Amestecati cu iaurt degresat vor fi excelenti, iar consumati inghetati sunt o gustare racoritoare de vara. Poti profita de toate beneficiile strugurilor in aceasta perioada daca alegi sa mananci in fiecare zi doua-trei portii de struguri. Este ideal si sucul proaspt preparat, dar acesta este mult mai bogat in calorii, iar o parte din proprietati se pierd. Cel mai sanatos este fructul intreg, scrie WHfoods. Despre struguri sunt inca multe de spus, dar cum acesta este unul din fructele toamnei, iar toamna inca nu a venit, mai avem vreme. Sa ne bucuram, dar de strugurii de vara!