Piure de usturoi copt

Piure de usturoi copt

Trebuie sa incercati! Gustul si aroma nu pot fi descrise in cuvinte. Piureul de usturoi copt merge intins pe felii de paine prajita si este perfect alaturi de un bol cu supa crema de legume. Merge si simplu, doar intins pe paine, ca pretext pentru a bea, pe indelete, cu prietenii, un pahar de vin rosu, din cel gros si tare, ca stimulent pentru povestile vacantelor de peste vara.

  

Cum se face piureul de usturoi copt? Simplu. Ai nevoie de cateva capatani mari si sanatoase de usturoi. Taie  cate un capac, cat sa se vada cateii de usturoi in camasile lor. Stropeste bine cu ulei. Mai ai nevoie de o mana de frunze proaspete de busuioc si de cateva crengute de cimbru.

Pune fiecare capatana de usturoi pe o bucata de folie de aluminiu. Pune frunze de busuioc cu cimbru. Pune cu generozitate sare si piper. Impacheteaza bine si coace pachetelele la foc moale, vreo ora intreaga.

Dupa ce trece timpul desfa usturoiul din folia de staniol, scoate miezul (iese usor, nu trebuie decat sa-l impingi cu o furculita). Omogenizeaza bine usturoiul copt, pana devine o crema.

Adauga sare si piper (dupa gust), o lingurita de cimbru uscat  si vreo doua-trei linguri cu ulei. Amesteca pana iese o maioneza fina. Piureul de usturoi copt se intinde pe felii de paine prajita. Este bun si rece, si cald.