Legume coapte cu nuca si pesmet

Legume coapte cu nuca si pesmet

Nu ai mai vazut asa ceva! O combinate speciala. Legume coapte cu nuca si pesmet poate fi o garnitura pentru carne sau peste, dar si o mancare in sine pentru vegetarieni.

Ca sa faci legume coapte cu nuca si pesmet ai nevori de o capatana de conopida si o felie potrivita de dovleac. In loc de conopida si dovleac poti alege oricare alte legume iti plac (cartofi dulci, broccoli, vinete, telina, morcovi etc). Taie in bucatele, cat de cat egale, buchetelele de conopida si dovleacul. Pune-le intr-o tava acoperita cu o foaie pentru copt si stropeste totul cu doua linguri de ulei. Pune sare. Coace legumele, in cuptorul incins bine, pentru 30 de minute. Cu o paleta intoarce legumele si mai lasa-le in cuptor inca 10-15 minute.

In timpul acesta pune o nuca de unt intr-o tigaie neaderenta, adauga o lingura de ulei si cand grasimea s-a incins adauga un catel de usturoi tocat marunt. Lasa usturoiul un minut si pune o mana de nuci tocate (marunteste nucile trecand cu sucitorul peste ele; trebuie sa fie bucatela ca boabele de piper), amesteca si adauga vreo patru linguri cu pesmat. Lasa totul pe foc, amestecand astfel ca pesmetul sa se rumeneasca frumos. Da deoparte, pune coaja rasa de la o lamaie, sare si pier si amesteca bine. Daca vrei o varianta picanta pune o lingurita rasa de boia de ardei iute in amestecul de nuca si pesmet, daca nu, pune o lingura de boia dulce.

Legumele coapte rastoarna-le intr-un vas, apoi adauga peste ele combinatia de pesmet si nuca. Amesteca cat de bine se poate pentru ca pesmetul sa imbrace legumele. Aseaza totul pe o farfurie si serveste. Este ideal ca legumele sa fie calde. Este delicios!