Condimentele sunt extrem de utile intr-o dieta sanatoasa. Toate condimentele sunt pline de antioxidanti, au efecte anti-bacteriane puternice, scad nivelul zaharului in sange (scortisoara fiind in capul listei, in ceea ce priveste controlul nivelului zaharului din sange), determina echilibrarea tensiunii arteriale si au proprietati ani-cancer. Am ales patru condimente pentru sanatate pe care merita sa le folosesti in fiecare zi. Dau gust si aroma mancarurilor tale, dar sunt si un real beneficiu pentru sanate. Chimionul Paprika Ghimbirul Cuisoare Chimionul (chimenul) este o planta din Orientul Mijlociu, iar semintele depasesc toate asteptarile in ceea ce priveste concentratia de fier. Poate trata o serie larga de afectiuni, daca este folosit in preparaea ceaiului de chimion, de la stari alergice, pana la gripa si raceala. Uleiul de chimenon negru reduce simptomele alegiilor si neutralizeaza celulele canceroase din tumorile maligne ale sanului. Contine liminen, un elemnt nutritiv ale carui proprietati anti-cancer au fost demonstrate. Chimionul poate fi adaugat in mancarurile cu carne de porc si de vaca, se combina foarte bine cu pestele si merge de minune in prajituri si in preparatele cu cartofi. Ca sa pui in evidenta aroma si sa activezi substantele benefice din chimion prajeste putin semintele, pana ce simti mirosul specific al acestui excelent condiment. Paprika, adica pudra de ardei, este cel mai bogata sursa de betacaroten dintre toate condimentele. Contine favonoide si vitamina C in cantitati impresionante, are puternice proprietati antibacteriene, si este eficienta in tratarea tensiunii arteriale. In plus are capacitatea de a tonifia peretii venelor, astfel ca este un tratament mai mult decat util pentru ameliorarea simptomatologiei varicelor. Paprika fluidizeaza sangele, scade colesterolul si poate ameliora durerile de cap. Contine acid salicilic, exact ca si aspirina, fara nici unul din efectele secundare ale acesteia din urma. Paprika este la fel de eficienta indiferet daca este preparata din ardei iute sau din ardei dulce, dar in cazule celei facute din ardei dulce, cantitatile folosite trebuie sa fie mai mari pentru a beneficia de toate efectele pozitive. Paprika merge de minune in tocanite, in sosurile pentru paste si in ciorbe. Se potriveste foarte bine ca adaus in mancare in cazul celor care vor sa reduca consumul de sare. Ghimbirul este binecunoscut pentru abilitatea sa de a preveni varsaturile si greata. In plus imbunatateste circulatia sangelui si scade tensiunea arteriala. Este dovedita capacitatea reala a ghimbirului de a combate manifestarile specifice ale raului de miscare, fara nici unul din efectele adverse ale medicamentelor de sinteza care fac acelasi lucru. Ghimbirul poate fi folosit pentru ameliorarea senzatiilor de greata chiar si de femeile gravide, pentru ca nu are nici un fel de efecte negative. Ghimbirul este foarte bun in raceala si gripa, preparat sub forma de ceai, este excelent in preparate dulci si sarate pentru aroma lui specifica. Gustul picant dispare la tratarea termica, dar aroma si proprietetile benefice raman active. Ghimbirul ajuta la cresterea concentratiei de amilaza din saliva, iar prin aceasta imbunatateste digestia, mai ales in cazul alimentelor grase. Ghimbirul mai are si proprietatea de a creste tonusul musculaturii intesitinale, ceea ce face ca tot procesul de digestie sa fie imbunatatit. Cuisoare sunt calmante naturale pentru durerile de dinti. Contin eugenol, subsatnta folosita de medicii stomatologi. Cuisoarele sunt o buna si placuta solutie pentru tratatrea si combaterea respiratiei urat mirositoare, sunt eficiente pentru a trata indigestia, parazitii intestinali, greata si varsaturile. Cuisoarele au si un puternic efecte antibacterian, mai ales impotriva stafilococilor si a celor care produc afectiuni pulmonare. Uleiul de cuisoare are efect anticancerigen. Cuisoarele sunt foarte bune in salate, prajituri si dau o aroma cu totul specai preparatelor cu carne. Se potrivesc bine la paste si la mancarurile grase, scrie suite101. Tot ceea ce mai putem noi adauga este sa folosesti cat mai des toate aceste condimente.