Va supara fierea?

|dietetik |
Va supara fierea?

Daca raspunsul este “da”, atunci ar trebui sa stiti ca situatiile in care un pacient are “probleme cu fierea” sunt frecvente, de aceea o buna intelegere a cauzelor si a simptomelor este esentiala.

Localizata in partea dreapta, chiar sub ficat, fierea este construita ca un mic saculet sub forma de para, ce are rolul de a depozita si de a elibera bila, un fluid produs de catre ficat cu scopul de a digera grasimile. Incepem sa simtim problemele la fiere in momentul in care se formeaza pietricele, cunoscute in termeni medicali drept “litiaza biliara”.

Principalele simptome generate de problemele de fiere sunt:

Gust amar dimineata
Dureri sau jena in partea dreapta, deseori in zona ficatului (fierea aflandu-se sub ficat , partial inglobata in structura acestuia)
Greata si varsaturile
Intoleranta la anumite alimente
Episoade de diaree sau constipatie
Episoade de migrena (“migrena biliara”)
Oboseala accentuata
Febra

 

ATENTIE LA ALIMENTATIE

Lipsa unei alimentatii echilibrate duce la cresterea sau scaderea in greutate, prin urmare favorizeaza aparitia bolilor de fiere. De aceea, cea mai buna solutie pentru a evita posibilele afectiuni biliare este de a mentine greutatea corporala cat mai aproape de greutatea ideala. Daca aveti probleme cu greutatea, tineti minte ca o dieta drastica nu poate avea decat efecte nedorite asupra sanatatii, inclusiv asupra bunei functionarii a bilei. Riscul dezvoltarii unor afectiuni biliare creste cu fiecare dieta nesanatoase pe care o urmati.

In principiu, trebuie evitat excesul de grasimi, insa fara a le reduce drastic cantitatea. Principalele alimente de care trebuie sa va feriti in cazul in care acuzati probleme cu fierea sunt: supele si ciorbele grase (gaina de tara, porc, miel), alimentele prajite(oua, carne, ceapa, cartofi), mezelurile grase, afumaturile, condimentele, fasolea, varza, muraturile, maioneza, ciocolata, produsele lactate cu un continut mare de grasimi, bauturi alcoolice tari sau gazoase.

ATENTIE LA STILUL DE VIATA

Nu doar alimentatia poate provoca afectiuni biliare, ci si stilul de viata inadecvat. Tutunul, stresul, sedentarismul, oboseala cronica, obezitatea, dar si scaderea rapida in greutate sunt principalele motive care pot duce la un stil de viata nesanatos ce poate afecta cu succes fierea.

ALIMENTE CE POT FI CONSUMATE

Alimentele bogate in fibre (precum painea din faina integral, orezul brun, ovazul, cerealele integrale), fructele si legumele proaspete, carnea slaba (de pui sau de peste) si produsele lactate degresate sunt cele mai recomandate in cazul in care acuzati probleme cu fierea. O alimentatie corespunzatoare ajuta si mentine fierea sanatoasa. Sunt recomandate sucurile din sfecla rosie, morcovi, castraveti si ghimbir. De exemplu, un mix din sfecla rosie ,castraveti, morcovi, nu doar ca este gustos, ci te si scapa de disconforul abdominal creat de problemele cu fierea. Nu uitati ca fierea joaca un rol esential in organism, de aceea ar trebui sa diminuam pe cat posbil factorii de risc ce pot cauza aparitia unor afectiuni biliare. O alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos mentin organismul in forma sa maxima.

Daca acuzati simptomele de mai sus, consultati un specialist gastroenterolog pentru a dispune de un tratament corespunzator.  

Delta Hospital va pune la dispozitie un cabinet medical dotat ultra modern si o echipa de specialisti experimentati pentru a preveni, diagnostica si trata aceste afectiuni. Delta Hospital este un spital privat, cu capacitate de 50 de paturi in rezerve de lux, 4 sali de operatii si un ambulatoriu cu 24 de cabinete de specialitate. Blocul operator al Delta Hospital include patru sali de operatie dotate cu aparatura performanta, care poate fi utilizata atat pentru interventii chirurgicale clasice, cat si pentru interventii miniminvazive (laparoscopice, toracoscopice, artroscopice etc.).

 
Dr. Cosmina Vladut,

medic specialistului in gastroenterologie Delta Hospital

Distribuie articolul pe: