Castanele sunt in plin sezon. Varza de Bruxelles la fel. In piata am vazut si castane si varza de Bruxelles. Si mai mult, merg excelent impreuna. Castane cu varza de Buxelles este o delicioasa mancare de post, se preteaza perfect intr-o dieta vegetariana, dar este si o garnitura cu totul si cu totul speciala pentru masa de Craciun. Ca sa faci castane cu varza de Bruxelles ai nevoie de 300-400 grame de varzute (proaspete sau inghetate), 100 de grame de unt (sau vreo sase linguri de ulei), o ceapa mare, trei linguri cu faina, doua cani cu supa de legume, doua linguri de suc de lamaie, sare si piper, o lingurita de pudra de nuscoara, 150 de grame de castane. Din toate acestea rezulta 4-6 portii indestulatoare. Incepe prin a pune castanele la cuptor pentru vreo 30 de minute, la foc iute. In supa de legume fierbinte pune varzutele de Bruxelles si fierbe-le pentru 10-15 minute. Scurge zeama si racoreste-le sub un jet de apa rece. Topeste jumatate din unt (sau patru de linguri) intr-o tigaie, adauga ceapa taiata marunt si caleste-o pana devine usor aurie. Rastoarna ceapa calita peste varza de Bruxelles. Topeste restul de unt (sau doua linguri de ulei), adauga faina, sare, piper si nucsoara. Caleste totul cateva minute si stinge sosul cu cateva linguri de supa. Castanele trebuie curatate si desfacute in bucati. Pune castanele pentre varza de Bruxelles, adauga sosul de faina si amesteca totul. Adauga sucul de lamaie si rastoarna totul intr-un vas, mai adanc, care merge la cuptor. Coace totul pentru 15 minute, la foc potrivit, in cuptorul bine incins inainte. Serveste castanele cu varza de Bruxelles imediat simple sau cu iaurt ori smantana. Merg foarte bine cu un sos subtire de usturoi.