Daca este sa fac un top trei al celor mai gustoase legume, dupa parerea mea, podiumul arata asa: dovlecei, conopida (cu varianta, verde – broccoli) si praz. Asta este parerea mea. Acum intelegeti de ce fac ce fac si tot la conopida (dovlecei si praz) ajung. Daca imi iertati insistenta (de a aduce in prim-plan iar conopida si broccoli, dar si pe celelalte doua medaliate) va ofer in schimb o reteta de zile mari. Piure de conopida. Acum sa nu credeti ca este o conopida fiarta si strivita. Nu! Este o reteta cu secrete si detalii care transforma conopida intr-un regal, iar piureul de conopida intr-o garnitura de cinci stele care sta perfect pe masa de Craciun alaturi de cele mai simandicoase fripturi. Ca sa faci piure de conopida ai nevoie de o capatana de conpida, vreo patru cartofi, 100 de grame de cascaval gras, doua linguri de seminte de mustar, 100 de grame de unt, o cana de lapte, sare si piper. Curata si taie conopida in buchetele. Curata cartofii. Pune conopida si cartofii la fiert in apa cu putina sare. In vase diferite. In apa in care fierbe conopida pune si o ceasca mica de lapte. In timpul acesta pune laptele pe foc si adauga cascavalul in lapte, taiat in felii. Fierbe cu atentie totul, la foc mic. Cascavalul o sa se topeasca in lapte si se va dizolva complet. Da deoparte si adauga untul. Intr-o tigaie neaderenta pune o lingurita de ulei si rumeneste bine semintele de mustar. Cand conopida si cartofii au fiert bine striveste-i cu un aparat pentru facut piureul. Este foarte important sa nu folosesti mixerul, pentru ca forma finala nu trebuie sa fie o pasta cleioasa ci o crema densa, aerata care sa pastreze inca bucatele fine ale legumelor folosite. Adauga laptele in care s-a topit cascavalul si untul. Trebuie sa fie cald, dar nu fierbinte. Pune sare si piper. Poti pune si putina nucsoara. Merge foarte bine si cimbru uscat. Adauga si semintele de mustar, dar pastreaza o parte pentru decorul final. Amesteca si serveste imediat. Piureul de conopida nu este bun reincalzit. Dupa aceeasi metoda se poate face si piure de telina, dar si piure de broccoli.