Orez – cum il gatesti ca un maestru

Orez – cum il gatesti ca un maestru

Orezul este alimentul de baza pentru mai bine de un miliard de oameni. Dar, pentru a profita de gustul si aroma orezului acestuia trebuie sa stii cum sa-l gatesti.

   

In cata apa trebuie fiert orezul? Se amesteca sau nu, in timpul fiertului? Orezul alb se gateste la fel cu cel salbatec? Cum capata orezul cel mai bun gust? Avem raspunsuri la toate aceste intrebari.

Cele mai multe din instructiunile de preparare de pe ambalaje sunt eronate. Chiar si producatrii de renume dau indicatii gresite, mai ales in ceea ce priveste proportia de apa si orez. Proportia ideala este 100 de grame de orez la 200 ml de apa, pentru orezul alb. In cazul orezului brun proportia este de 100 de grame de orez la 250 de ml de apa.

Marii bucatari considera ca aceasta este proportia ideala. Prea putina apa face orezul sa devina cleios, plus ca se poate arde. Prea multa apa, faca ca bobul sa devina prea umflat si lipsit de consistenta

Un truc ideal ca sa ai cel mai bun orez este sa-l lasi in vasul in care a fiert, cu flacara stinsa, acoperit cu capac pentru zece minute. Dupa aceasta faza, orezul trebuie amestecat usor cu o furculita ca sa se aereze, iar boabele sa devina independente.

O alta regula spune ca nu se amesteca in orezul care fierbe. Daca amesteci in orezul simplu sau in cel care are alte ingrediente adaugate, totul o sa devina o pasta cleioasa, pentru ca o mare parte din amidonul din orez iese afara. 

In apa in care fierbe orezul trebuie pus sare, la fel ca atunci cand fierbi paste. Este nevoie de o jumatate de lingurita de sare, pentru fiecare ceasca de orez. Sau mai simplu o lingurita de sare la fiecare 250 de grame de orez, aceasta cantitate fiind suficienta pentru circa trei portii de orez.

Orezul se pune la fiert impreuna cu apa si sarea la foc mare. In momentul in care apa incepe sa fiarba, vasul se acopera si focul sa da mic. Daca fierbi orezul neacoperit apa se evapora mai repede decat ritmul de fierbere al orezului si o parte din aroma si gust se pierde.

Orezul simplu preparat prin fierbere cu apa si sare este excelent in combinatie cu legume calite (practic se combina cu orice fel de legume sau combinatii de legume), recomanda yahoo shine.

Legumele calite separat (daca reteta nu are alte indicatii), se adauga peste orezul fiert. Orezul se potriveste foarte bine cu usturoi, merge excelent cu sosul de rosii, cu busuioc si mai ales cu cimbru uscat sub forma de salata de orez. Poti incerca si orezul cu iaurt.

Nu in ultimul rand, mai ales ca suntem in postul Craciunului, orezul este un foarte bun si util aliment de post, pentru ca poate fi combinat, parctic, cu toate legumele, dar mai ales cu ciuperci.