Tort de clementine

Tort de clementine

M-am gandit sa ne rasfatam cu o reteta speciala. Ne pregatim pentru Craciun, nu? Si ca maine vine si Anul Nou. Deci retete speciale sa fie, iar printre ele, tortul de clementine care este o adevarata surpriza. Pot sa marturisesc ca am incercat reteta cu un oarecare scepticism. Senzatie pe care o sa o aveti si voi, si pe care o gasesc pe deplin justificata. Dar, tortul de clementine este incredibil, surpinzator, inediti si cu totul si cu totul special.

Ca sa faci tort de clementine ai nevoie de 4-5 clementine mari, coapte bine si foarte sanatoase. Reteta se poate face la fel de bine cu portocale (trei fructe sunt suficiente) sau cu lamai, (caz in care sunt necesare vreo cinci fructe) sau cu lime (vreo sase). Fiecare varianta este uluitoare, pe cuvantul meu! Ca sa nu ai probleme, fructele trebuie sa cantareasca pana in 400 de grame.

Mai ai nevoie de opt oua, 225 de grame de zahar (daca folosesti clementine si portocale si 350 de grame pentru lamai si lime), o lingurita de praf de copt si 250 de grame de faina de migdale. Atat! Tortul poate fi ornat cu ce vrei tu – fie frisca, fie o glazura facuta cu suc de fructe si zahar, fie fructe imbracate in gelatina.

Spala foarte bine fructele. Pune fructele, in coaja, sa stea in apa calduta in care ai dizolvat o lingura de bicarbonat pentru circa jumatate de ora. Aceast procedeu are rosul de a inlatua urmele de chimicale din coaja fructelor. Pune apoi clementinele intr-un vas cu apa, pe foc, si fierbe-le (fructele intregi), pentru doua ore, la foc mic.

Scoate fructele fierte cu o paleta si scurgele usor. Lasa-le pe o farfurie sa se racoreasca. Pune fructele intr-un blender si mixeaza totul pana rezulta o pasta. Cu tot cu coaja. Intr-un  vas bate spuma ouale intregi cu zaharul, pana ce rezulta o crema fina si densa. Adauga, incet, faina de migdale si amesteca totul. Adauga praful de copt. Incet, folosind o spatula incorporeaza pasta de fructe in crema de oua. Coace aluatul rezultat (nu are nevoie de faina!), intr-un vas rotund uns cu putina grasime si tapetat cu hartie de copt.

Cuptorul trebuie sa fie cald bine, iar tortul de clementine se coace in circa 40 de minute. Dupa primele 30 de minute este bine sa-l urmaresti ca sa nu se arda. Trebuie sa fie ferm la atingere, dar nu trebuie lasat sa se usuce.

Scoate tortul din vasul in care s-a copt, abia dupa ce s-a racit bine. Nu trebuie insiropat, dar daca vrei sa il transformi intr-un dulce vis il poti stropi cu lichior. Este perfect simplu alaturi de o lingura buna de frisca sau imbract in glazura de zahar si suc de fructe (50 de grame de zahar, pentru o lingura de suc. Se fierbe cat sa dea un clocot si sa se limpezeasca. Se lasa sa se racoreasca si sa rastoarna peste tort). Este perfect bine racit.

Cu un tort de clementine pe masa, nu se poate decat Craciun fericit!