Este o perioada perfecta pentru degustat bunatati (iar lucrurile bune de mancat nu sunt neaparat scumpe sau cu mii de calorii), mai ales cand acestea au legatura cu Sarbatoarea, indiferent care este ea. Craciunul sta sa vina si abia asteptam mesele imbesugate, Hanuka, sau Sarbatoarea luminilor, a inceput pe 20 decembrie si dureaza pana dincolo de Craciunul nostru… Am tras cu ochiul printre bunatatile traditonale pe care le aseaza evreii pe masa, in cele opt zile de Hanuka si am cedat iremediabil in fata maslinelor si usturoiului prajite si a clatitelor cu legume. Le luam pe rand pentru ca sunt povesti cu dichis. Si oricat as lauda eu gustul maslinelor si usturoriului prajite, nu pot nici pe departe sa sugerez gustul acestora. Asa ca le-am facut, le-am savurat si o sa le repet pentru masa de Craciun pentru ca sunt o minunata experienta. Ca sa faci usturoriul prajit ai nevoie de multa rabdare. Cateii trebuie curatati de coaja si asta inghite ceva timp. Daca te apuci sa faci usturoi prajit, curata cel putin vreo zece capatane de usturori, pentru ca altfel nu merita efortul. Cateii curatati se arunca intr-un vas cu apa care clocoteste si in care ai pus o lingura de boabe de piper si o frunza de dafin. Acopera si lasa sa clocoteasca, la foc mic, vreo trei-patru minute, nu mai mult, dupa ce apa incepe din nou sa fiarba. Scurge apa printr-o sita. Scutura sita bine pentru ca usturoiul sa se separe de boabele de piper. Pune usturoriul oparit pe un servet curat si lasa-l cateva minute sa traga toata apa. In timpul acesta bate, ca pentru omleta, un ou, doua si pune separat, pe doua farfurii, pesmet fin si faina. Pune in faina sare si piper macinat fin. Mai poti adauga putin cimbru uscat si macinat marunt sau o lingurita rasa de nucsoara macinata. Trece usturoiul prin faina, ou si pesmet, apoi arunca-l intr-un vas cu ulei incins, pret de vreo doua minute, pana ce se coloreaza frumos. Se intoarce usor pe toate partile. Toata operatiunea dureaza fix jumatate de ora. Sevreste usturoiul prajit alaturi de friptura, peste sau in deschiderea unei mese. Pun pariu ca nu mai ramane nici un catel. Toata procedura se repeta cu maslinele. In cazul lor nu-i nevoie sa le oparesti. Trebuie doar sa alegi masline fara samburi, negre sau verzi, tari si cat mai mari. Ca sa ai spor la mestecat. Nu mai pune sare in faina, iar in loc de nucsoara poti incerca un strop de pudra de ardei iute sau boia dulce. Sunt perfecte simple, dar sunt si o garnitura rafinata. Si usturoriul si maslinele prajite sunt delicioase calde, dar pot fi servite si la temperatura camerei. Sarbatori cu bine sa aveti!