Margarina sau unt?

Margarina sau unt?

Prima data cand a fost introdusa pe piata, margarina a fost laudata ca fiind un aliment cu foarte putine grasimi, buna pentru cei cu colesterol si probleme cu inima. Ulterior s-a dovedit ca untul este mai sanatos decat margarina. Deci, margarina sau unt?

  

Intre margarina si unt exista inca un adevarat razboi. Dezbaterea referitoare la care dintre cele doua produse este mai sanatos dureaza de multa vreme si o sa continue inca multa vreme. Analiza compozitiei arata ca untul este categoric mai bun decat margarina. Dar, in esenta nici untul, nici margarina nu sunt o alegere prea buna pentru organism

Untul este obtinut din grasime animala, ceea ce inseamna ca are foarte multe grasimi saturate si colesterol, amandoua crescand riscul bolilor de inima si al diabetului. O lingurita de unt contine in jur de 33 de miligrame din doza maxima admisa de 200 de grame de colesterol zilnic si sapte grame de grasimi saturate, care nu ar trebui sa depaseasca 10-15 grame pe zi. Untul este bogat si in calorii, din cauza grasimii. Dar untul contine vitamina D si un raport bun intre valoarea calorica si continutul de grasimi.

Margarina are mai putine grasimi saturate decat untul, dar este foarte bogata in grasimi trans, aceste crescand nivelul colesterolului rau si scazandu-l pe cel bun. Numarul caloriilor variaza de la o firma la alta, dar este aproape de cel al untului.

Cea mai buna alegere este untul degresat, cu o concentrate de grasimi sub 60%. In plus nu consuma mai mult de 50 de grame de unt pe zi. Daca alegi margarina foloseste tipurile de margarina moi sau varianta lichida. Margarina solida si tare este cea mai daunatoare si trebuie evitata.

Diferente bune poti face analizand etichetele. Alege mereu margarina care are cel mai scazut continut de grasimi trans si un numar cat mai mic de calorii. In locul margarinelor foloseste ori de cate ori este posibil uleiuri vegetale.

Gustul pastelor, al orezului si al painii prajite este intotdeauna mai bun cu unt, dar alege-l pe cel cu mai putine grasimi, degresat, care pastreaza aroma, dar are mai putina calorii. Cand vine vorba de gatit, intotdeauna este mai bine sa alegi untul, daca trebuie sa alegi intre margarina si unt scrie livestrong.com. Evident, ideal este sa folosesti uleiurile vegetale.

Disputa intre margarina si unt este departe de final, iar intrebarea: margarina sau unt, ramane fara castigator.