Dietele au diverse principii care mobilizeaza organismul si duc la pierderea in greutate. Scopul unei diete este acela de a reduce depozitele adipoase, fara a pierde din masa musculara, astfel ca nu in toate dietele se pune accent pe numarul caloriilor. Cu toate acestea se pune intrebare cat poti manca, pentru ca dieta sa fie eficienta si care trebuie sa fie suma totala a caloriilor in dieta, astfel ca raportul dintre caloriile arse si cele consumate sa fie negativ. Indiferent de tipul dietei, toate regimurile de slabire indica o valoare maxima a caloriilor pe care le poti consuma. Chiar daca nu este precizata explicit valoarea totala a caloriilor care pot fi consumate, meniurile dietelor indica greutatea alimentelor recomandate la fiecare masa, asfel ca automat se stabileste un numar maxim de calorii admise. Pentru a scadea in greutate, regula generala spune ca, numarul caloriilor arse, in cursul proceselor metabolice normale si in cursul exercitiilor fizice, trebuie sa fie mai mare decat numarul caloriilor ingerate. Intrebarea care se pune este cum stabilesti care este valoare caloriilor arse in cursul unei zile. Exact este dificil de calculat, dar formula GREUTATE CORPORALA X 33 duce la valoarea aproximativa a acestora. Rotunjeste rezultatul in minus. Formula este valabila in cazul celor care fac cel putin 30 de minute de miscare in fiecare zi, sau fitness de trei ori pe saptamana. Pasul urmator este sa stabilesti care este numarul de calorii zilnice pe care trebuie sa le elimini din alimentatie. Aceasta valoare poate varia de la 500 la 1000, dar exista riscul deficitului de nutrienti si al unei suparatoare si stresante senzatii de foame. Cea mai buna formula este reducerea aportului caloric cu un procent care sa varieze intre 30 si 35% din valoarea totata a caloriilor arse. Nutritionistii recomanda ca barbatii sa nu scada aportul caloric sub 1600, iar femeile sub 1200, pentru ca se pierde masa musculara si riscul ca metabolismul general sa fie dat peste cap, efectele fiind, in final contrare scopului urmarit. Dieta trebuie adaptata personalitatii, stilului de viata, varstei si nevoilor nutritionale ale organismului. O dieta care se bazeaza pe un consum crescut de proteine, trebuie sa includa in aportul zilnic de calorii si pe cele venite din fructe si legume. De exemplu dietele disociate permit un consum liber de calorii, dar forteaza foarte mult organismul privandu-l de unele categorii de nutrienti, scrie builtlean.com. Dieta inseamna inainte de orice echilibru, atat intre numarul de calorii arse si cele consumate, cat si intre categoriile de alimente consumate. A tine de cont de calorii in dieta este esential, dar nu este singura conditie.