Aceasta este o reteta de moda veche. Checul cu lamaie se coace pe indelete, iar cuptorul se aprinde in momentul in care bagi prajitura la copt. Dureaza mai mult, dar checul cu lamaie este delicios si foarte versatil. Se poate servi simplu, dar si cu sirop de fructe. Aroma de lamaie a acestei prajituri este irezistibila si poate completa fericit masa de Paste. Ca sa faci checul cu lamaie ai nevoie de 375 de grame de faina, o jumatate de lingurita de praf de copt, un varf de lingurita de sare, 200 de grame de smantana, esenta de vanilie, coaja rasa de la doua lamai mari, doua linguri de esenta de lamaie, 50 de mililitri de suc de lamaie, 225 de grame de unt, 400 de grame de zahar, sase oua mari. Pentru glazura ai nevoie de 250 de grame de zahar pudra si 30 mililitri de suc de lamaie. Prepararea checului cu lamaie incepe cu amestecarea, intr-un vas, a ingredientelor uscate: faina, praful de copt si sarea. Intr-un alt vas amesteca smantana, vanilia, coaja si esenta de lamaie, plus zeama de lamaie. Amesteca toate acestea pana rezulta o crema fina. In al treilea vas amesteca untul cu zaharul pana ce acesta se topeste. In amestecul de unt si zahar pune, pe rand ouale si amestea bine dupa fiecare. In amestecul cu unt adauga alternativ faina si amestecul cu smantana, in trei etape. Incepe cu faina. Omogenizeaza bine totul si toarna aluatul in doua tavi de chec clasice. Coace checul cu lamaie in cuptorul neincalzit, la foc potrivit, spre moale, o ora, o ora si jumatate. Il poti verifica dupa ce trec primele 60 de minute. Este gata cand este ferm la atingere. Scoate checul cu lamaie din cuptor si lasa-l sa se raceasca complet. Prepara glazura, amestecand zaharul cu sucul de lamaie. Toarna glazura incet pe chec, apoi lasa-l sa stea vreme de o ora. Il poti taia si servi simplu sau cu sirop de fructe. Este delicios si teribil de parfumat.