Toata lumea stie ca sucurile acidulate, dulci sunt daunatoare sanatatii. Cu toate acestea le consumam. Iata noi argumente care sunt un nou indemn pentru a renunta la bauturile carbogazoase. Bauturile carbogazoase dulci aduc grave prejudicii sanatatii. Si nu este vorba doar despre acumularea de grasime si un metabolism dat peste cap. Este dovedit faptul ca epidemia de obezitate in randul copiilor are drept principala cauza consumul de sucuri acidulate dulci. Exista sutudii care dovedesc legatura directa intre diabetul zaharat aparut la prima tinerete si dioxidul de carbon care exista in sucurile carbogazoase. Dar aceste bauturi au si pericole ascunse. Un studiu facut de specialistii din Danemarca a dovedt ca persoanele care beau regulat sucuri acidulate au avut un indice al grasimilor acumulate in ficat cu pana la 140% mai mare decat in cazul persoanelor care nu consuma bauturi carbogazoase. In plus depozitele de grasime din tesultul muscular era in cazul bautorilor de sucuri dulci, cu pana la 170% mai mare decat in cazul celor care nu au baut sucuri acidulate si dulci. Efectele au fost similare indiferet de tipul de indulcitor folosit, iar procentele au fost nesemnificativ mai mici in cazul celor care conumau asa zisele bauturi acidulate dietetice. care nu contineau zahar ci indulcitori artificiali. Nu in ultimul rand consumatorii de sucuri acidulate aveau o valoare a colesterolului rau cu pana la 11% mai mare compartiv cu cei care evitau astfel de bauturi. Una dintre concluzii a fost aceea ca bauturile carbogazoase care contin indulcitori artificiali sunt la fel de daunatoare ca si cele indulcite cu zahar sau fructoza. De notat este faptul ca organismul uman nu poate procesa indulcitorii artificiali, si are capacitatea de a elimina doar o mica parte din acestia. Restul chimicalelor sunt depozitate, iar pentru a le neutraliza sunt "imbracate" in celule adipoase, care sunt depuse in organism. Studiul a mai dovedit ca o serie din colorantii alimentari care se gasesc in cantitati impresionatae in sucurile carbogazoase (indiferent de culoarea acestora), determina o deteriorarea celulelor cerebrale. In plus, unele substante derivate din uleiuri vegetale bromurate se face vinovate de afectiuni ale pielii, de pierderile de memorie si de unele tulburari nervoase. Cele mai multe dintre bauturile carbogazoase sunt indulcite cu sirop de porumb, foarte bogat in fructoza. Prejudiciile pe care le aduce organismului sunt multiple. Pe de o parte frcutoza face rau inimii, in special, si organsimului, in general, pentru ca stimuleaza acumularea de grasimi. Pe de alta, porumbul folosit pentru prepararea siropului, provine din culturi modificate genetic, indroduse in agricultura intensiva in 1990. Din acest motiv impactul pentru sanatate, pe termen lung nu este inca cunoscut, dar exista indicii care arata ca plantele modificate genetic aduc daune tubului digestiv, produc o imbatranire accelerata a celulelor si infertilitate, scrie rodale.com. Toate acestea sunt motive temeinice ca sa renunti definitiv la bauturile carbogazoase, indiferetnt daca sunt cu sau fara indulcitori sintetici, indiferent de culoare, indiferent daca sunt clasice sau in variante light.