Dintre toate grasimile sanatoase, despre omaga 3 si omega 6 se spune cel mai des ca fac parte din categoria celor care te ajuta sa slabesti si ca sunt grasmi sanatoase polinesaturate esentiale pentru sanatate. In mod categoric acestea trebuie sa fie incluse in dieta, in fiecare zi, dar in dozele zilnic recomandate. Toata lumea (inclusiv noi), pledam pentru un consum crescut de vitamine, minerale si grasimi sanatoase. toate asigura o buna functionare a organismului, iar grasimile sanatoase sunt cele care controleaza eficient valoarea colesterolului din sange. Dar, excesul este la fel de daunator ca si absenta acestora din alimentatie. Mai mult, consumate in exces, din dorinta de a slabi, gresimile sanatoase ingrasa. De aceste grasimi organismul are nevoie pentru a functiona, sunt vitale pentru buna activitate a ficatului si mai ales a creierului. Omega 3 si omega 6 sunt benefice sanatatii, controleaza metabolismul grasimilor si mentin functia cerebrala. Cu toate acestea, riscul de a cadea in extrema cealalta si de a consuma omega 3 si omega 6 in exces este foarte mare, iar dozele crescute din aceste grasimi polinesaturate fac la fel de mult rau ca si absenta lor. Omega-3 si omega-6 sunt grasimi care exista in mod natural in cantitati mici in plante si in carne de animale, exista in cantitati mari in pestele gras, in nuci si in seminte. Proportia dintre omega 3 si omega 6 este de 1 la 10, 1 la 15, iar aceaste doua grasimi se gasesc simultan, aproape in toate alimentele. In acest fel aportul de omega-6 ajunge uneori de 20 de ori mai mare fata de doza necesara zilnic, in timp ce omega 3 ajunge la necesarul zilnic si uneori il depaseste. Vinovate de acest dezechilibru sunt uleiurile vegetale prelucrate industrial si, in mod special uleiurile de porumb si soia care sunt adaugate aproape in toate produsele alimentare preparate industrial. In felul acesta in dieta zilnica, aparent foarte sanatoasa se gasesc cantitati excesive de omega-6. In plus daca omega 6 este foarte usor de gasit in timp ce omega 3 este mereu insotita de o doza cel putin tripla de omega 6. Doza zilnica necesara de omega 3 si omega 6 este egala, dar aportul de omega 6 este si de 15 ori mai mare decat necesarul. Ce trebuie sa mananci in asa fel incat sa-ti asiguri necesarul de omega 3 fara sa depasesti doza de omega 6? Ideale sunt fructele de mare, ouale de gaina hranite cu diete imbogatite cu omega 3 si carnea de la animale hranite cu iarba (nu cu porumb, care duce la o crestere a concentratiei de omega 6). Alte surse bune sunt semintele de in, uleiul de rapita si uleiul de nuca, dar si produsele lactate ale animalelorcare consuma vegetale, nu fainuri procesate industrial, scrie yahoo. Principiul fundamental care trebuie respectat este acela al echilibrului, chiar atunci cand este vorba despre nutrienti sanatosi cum este cazul grasimilor de tipul omega 3 si omega 6