Dintre toate grasimile sanatoase, despre omega 3 si omega 6 se spune cel mai des ca fac parte din categoria celor care te ajuta sa slabesti si ca sunt grasimi sanatoase polinesaturate, esentiale pentru sanatate. Omega 3 si obezitatea sunt strans legate, arata un studio publicat recent. Cercetarea arata ca acizii graÅŸi omega-3, renumiÅ£i pentru efectele lor benefice asupra sistemului cardiovascular, joaca un rol determinant in regularizarea greutatii corporale si a metabolismului. MutaÅ£ia unei gene – "GPR120" – creste cu 60% riscul de aparitie a obezitatii la oameni, arata studiul. Practic gena cu pricina produce receptorul celular pentru acizii grasi nesaturaÅ£i precum omega-3, care se gaseste in carnea de peste si in fructele uscate. Cercetarile facute pe soarecii purtatori ai genei alterate, supusi unui regim bogat in grasimi si in zahar, au devenit obezi mult mai repede decat soarecii care nu prezentau aceasta mutatie. In plus, au dezvoltat diabet si o masa suplimentara de grasime in jurul ficatului, ca in cazul persoanelor obeze. Omega-3, la fel ca omega-6 sunt grasimi care exista in mod natural in cantitati mici in plante si in carne de animale, exista in cantitati mari in pestele gras, in nuci si in seminte. Proportia dintre omega 3 si omega 6 este de 1 la 10, 1 la 15, iar aceaste doua grasimi se gasesc simultan, aproape in toate alimentele. In acest fel aportul de omega-6 ajunge uneori de 20 de ori mai mare fata de doza necesara zilnic, in timp ce omega 3 ajunge la necesarul zilnic si uneori il depaseste. Principiul fundamental care trebuie respectat este acela al echilibrului, chiar atunci cand este vorba despre nutrienti sanatosi cum este cazul grasimilor de tipul omega 3 si omega 6.