Astenia de primavara vine la pachet cu o lipsa acuta de fier. Senzatia de oboseala si slabiciune, extenuarea, somnolenta, incapacitatea de concentrare, sunt semnele lipsei de fier. Ai nevoie de o dieta bazata pe alimente bogate in fier. Acest mineral este un element extrem de important pentru organism, caci de concentratia lui depinde buna oxigenare a tesuturilor. Mai mult, persoanele cu anemie ca urmare a lipsei de fier pot resimti si o sezatie inexplicabila de frig, avand un sistem imunitar slabit. Doza zilnica de fier recomandata femeilor cu varsta cuprinsa intre 19 si 50 de ani este de 18 miligrame zilnic, in timp ce barbatii au nevoie de 8 miligrame. Metabolismul feminin si particularitatile fizologice feminine fac ca nevoia de fier a doamnelor si domnisoarelor sa fie mult mai mare decat cea a barbatilor. In cazul vegetarienilor, a sportivilor si pentru femeile insarcinate nevoie de fier ajunge la 25 de miligrame zilnic. Foarte important, pentru o buna absorbtie a fierului din alimente, este ca toate acestea sa fie consumate in combinatie cu alimente bogate in vitamina C, vitamina care ajuta la absorbtia fierului, un mineral care trece destul de greu, din alimente in sange la nivelul mucoasei intestinului subtire. Care sunt alimentele bogate in fier, capabile sa acopere necesarul zilnic? Carnea de vita si organe Peste si fructe de mare Carne de pasare Cereale Fasole si alte legume uscate Legumele cu frunze verzi Fructele uscate Iata cat fier se gaseste in 100 de grame in toate aceste alimente Ficatul – 5,2 mg de fier Muschi de vita – 3,1 mg de fier Carne de vita -2,2 mg de fier Ton in conserva – 1,3 mg de fier Ton proaspat – 0,8 mg de fier Sardine – 2,5 mg de fier Ficat de pui – 11 mg de fier (o valoare record) Carne de curcan – intre 1,2 – 2 mg de fier Carne de pui – 0,9 – 1,1 mg de fier Cerealele fortifiate au in jur de 18 mg de fier pe portie Boabele de soia au 8.8 mg de fier Boabele fasole 4,5 mg de fier Fasolea neagra are 3,6 mg de fier Lintea 6,6 mg de fier (in toate cazurile este vorba despre variantele fierte) Spanacul proaspat: 3,2 mg de fier; Spanacul in conserva: 2,5 mg de fier Spanacul inghetat: 1,9 mg de fier Stafidele au in 50 de grame 1,9 mg de fier; Prunele un miligram de fier in 100 de grame, scrie Huffington Post. Ideal este sa incluzi cel putin doua portii (200-250 de grame), din oricare din aceste alimente in fiecare zi, pentru a putea beneficia de alimentele bogate in fier. sursa foto: www.freepik.com/