Dieta in post

Dieta in post

Dieta de post este, in fapt, o dieta vegetariana, si ca orice dieta trebuie sa respecte cateva reguli, pentru ca necesarul de nutrienti sa fie perfect acoperit. Dieta de post presupune in primul rand excluderea din alimentatie a carnii. Unele persoane consuma pe parcursul postului lactate si oua, ceea ce se potriveste perfect unei diete ovo-lacto-vegetariene.

In cazul dietei de post se fac cateva erori, care dupa parerea mea altereaza scopul si sensul postului. Indraznesc sa spun lucrurilor pe nume, cu riscul ca unii se vor supara pe mine.

Alimentele de post. Te-ai intrebat ce manca bunica in perioada de post? Crezi ca folosea pate vegetal sau salam de post? Categoric nu. Parerea mea este ca alimentele „de post” sunt surogate, falsuri si, intr-un anume fel, ipocrizii. Ce rost mai are postul daca pe parcursul zilelor de post mancam salam, pate si branza „de post” si dieta noastra nu suporta nicio modificare. Vegetarienii nu consuma alimente „de post”, ci vegetale!

Exageratii. In categoria aceasta ii includ pe care care inteleg prin post o dieta care presupune exclusiv salata, iar salata inseamna invariabil: rosii, castraveti si ardei. Din categoria aceasta fac parte cei care se plang de faptul ca postul este scump, si care ajung sa renunte la beneficiile pe care le aduce perioada de post (beneficii si pentru minte, si pentru trup, si pentru spirit), pentru ca „zarzavaturile” (rosii, castraveti si ardei), sunt prea scumpe.

Habotnicii. Aceasta este categoria care intelege prin post exclusiv o suma de restrictii alimentare. Care refuza sa puna o lingura de smantana sau un ou intr-un preparat, pentru ca este… post, dar accepta sa consume tot felul de preparate ciudate, combinatii explozive de aditivi si grasimi, doar pentru sunt etichetate "de post". Din categorie fac parte si cei care isi imagineaza ca daca cumperi un plic cu prafuri sintetice pe care il combini acasa cu apa (sau lapte) si-l insiri pe un blat (tot cumparat), se cheama ca ai facut „prajituri de casa”.

Sa va povestesc ce manca bunica in timpul postului.

 

[next]Dimineata rasfatul cel mai mare era ceaiul cu miere, lamaie si pesmetii. Facea bunica un aluat din apa si faina, in care adauga drojdie si miere au zahar. Il framanta bine si apoi punea in el multe stafide, bucatele din dulceata de coaja de portocala, nuca si, cand avea, smochine uscate.

Cocea painica si apoi o taia in felii pe care le mai tinea inca o data, in cuptor. Se uscau bine si le puteam manca vreme de o saptamana.

La pranz aveam de ales intre bors de fasole, de cartofi sau de legume. Dar preferata mea era supa de rosii. Simpla, groasa si teribil de buna. Punea bunica bucatele de masline si multe verdeata.

La felul doi, fie ca era la pranz, fie ca era la masa de seara, aveam de ales intre tocanite de ciuperci, scazute bine, cu usturoi si verdeata, mancarica de cartofi cu foarte multa ceapa, unde primeam si gogosari murati sau castraveti, varza calita cu mamaliguta si ardei iute, fasole batuta cu ceapa calita deasupra. Dar asta nu era tot. Veneau la rand cartofii copti si soterurile de morcovi si mazare si fasolica verde cu rosii, usturoi si multa verdeata. Sa mai pomenim de sarmalele de post cu nuca si stafide sau cu ceapa multa, morcov ras, telina si orez. Nu? Asa ma gandeam si eu!

Deschid o paranteza: toate ingredientele se gaseau in camara. Azi toate astea se gasesc in orice magazin. Rosiile erau puse toamna in borcane. Azi avem varianta rosiilor in sos tomat, mazarea era tot din conserve facute in casa, la fel si fasolea verde. Azi avem variantele congelate. Despre morcovi si cartofi, nu mai pomenesc. Ciupercile erau puse toamna in saramura sau erau uscate la soare. Azi avem norocul de a le avea proaspete.

Ce vreau sa spun este ca postul inseamna mancarea momentului, sau folosirea celor pe care le-ai pus in camara.

 

Poftele de dulce se satisfaceau cu paste, nuca si miere, cu dulceata si serbet si cu nuca coapta, seminte de dovleac si migdale (avea bunica un migdal….). Mai erau merele coapte, floricelele de porumb glrazurate sau simple…. Adica fara margarina, fara prafuri, fara inlocuitori. Doar variantele simple.

Postul Craciunului era binecuvantat cu multele lui dezlegati la peste. Asta inseamna saramura cu mamaliga si usturoi, peste prajit su legume si peste la cuptor. Mai facea bunica bors de peste si placinta umpluta cu peste, dar si salata de icre de care ne bucuram in fiecare duminica.

Sa nu credeti ca am uitat de mere, de perele pastrate in pod, de gutuile care prindeau luna martie, de prunele uscate sau de dovleci…. Nu am uitat!

Si uite asa, dieta de post era un stil de a manca in sine, nu o goana dupa alimente de post…

Post usor si gustos sa aveti!