Fenicul sau fennelul este o planta mediteraneana, dar este cultivata astazi pe toate continentele. Aroma fenicului aduce cu cea anasonul, dar are ceva si din aroma chimenului, radacina pare o ceapa, iar frunzele seamana cu mararul. Gustul este usor dulceag, putin picant. Feniculul era folosit in China Antica ca antidot impotriva muscaturilor de sarpe, egiptenii si romanii ii cunosteau calitatile antitoxice si beneficiile pe care le aducea pentru digestie. Feniculul era considerat o planta magica si putea dezlega farmecele vrajitoarelor. Fenelul era si este folosit in multe bucatarii traditionale din Iran, India, dar si in Grecia si Italia. Era si este nelipsit din procesul de preparare al muraturilor, otetului si painii aromate si alaturide alte legume sau carne, peste si fructe de mare. Feniculul face parte din amestecul traditional "herbes de Provence". Toata planta este comestibila. Fructele sunt un foarte apreciat condiment, cu gust dulceag, mentolat si miros asemanator cu anasonul, putand fi folosite atat intregi, cat si macinate. Polenul de fenicul este comercializat in Italia sub numele de "condimentul ingerilor". Frunzele si tulpina pot fi mancate ca legume fie crude, fie coapte, fierte sau prajite. Feniculul imbogateste aroma altor legume, se preteaza pentru a fi adaugat in salate si este ideal in curele de slabire datorita senzatiei de satietate pe care o confera. Feniculul este un antiseptic natural are capacitatea de a absoarbe gazele intestinale, este sedativ si antiinflamator, analgezic, antispastic, expectorant, are foarte bune calitati antitoxice, diuretice, calmeaza tusea si este ideal in dieta persoanelor care sufera de diabet. Si asta nu este tot: fenelul are actiune antifungica, iar frunzele scad tensiunea. Feniculul este contraindicat in ulcerul gastric si duodenal, in enterocolite cronice si acute, dar este ideal in prevenirea indigestiilor, enterocolitei acute, a colicilor, balonarilor, a constipatiei, a digestiei lente, a indigestiei. Este si un excelent vermifug, un tonic gastric, combate atonia digestiva si este folosit inclusiv in tratamentul colonului iritabil. In ceea ce priveste proprietatile plantei, feniculul este o excelenta sursa de fibre, carbohidrati santosi, minerale si vitamine. In 100 de grame de planta sunt circa 34 de calorii, 2,7 grame de fibre, dar si 2,33% din necesarul zilnic de vitamina A si circa 7% din necesarul de vitamine din grupul B. Fenelul este o buna sursa de vitamina C, in 100 de grame fiind 175 din necesarul zilnic. Fenelul este o sursa buna de minerale continand cantitati mai mari sau mai mici de calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, zinc si seleniu. Cum il pregatesti? Fenelul se taie ca si ceapa si este foarte gustos in salate, crud. Este crocant dulce si zemos. Este bun calit, fiert si copt. Este delicios combinat cu ceapa calita, legume in mancarurile traditionale. Se potriveste foarte bine cu mocovii si conopida, dar merge foarte bine si cu portocalele si salata verde in salate. da aroma in preparatele cu avocado, scrie whfoods. Daca esti in cautarea unor modalitati noi pentru a decora sandwich-urile, foloseste fenel si frunze de menta. Merge foarte bine cu toate tipurile de peste si se potriveste cu carnea de pui si curcan. Mancam fenicul?