Boala Lyme

|Andreea Pietrosel |
Boala Lyme

De o luna incoace boala Lyme este laitmotivul oricarei discutii. Se pare ca orice amic are un amic care a auzit de altcineva care a facut boala Lyme. Si de aici a inceput valul de isterie.

Intr-adevar boala cu 1000 de fete nu e un lucru cu care sa te joci. In primul rand este greu de diagnosticat si a fost recunoscuta ca maladie abia in 1975. Deci destul de recent.

Boala care sperie adultii mai rau decat sunt speriati copiii la invocarea lui Bau-Bau, poate avea o evolutie grava daca nu este tratata la timp.

Produsa de o bacterie transmisa prin muscatura de capusa, boala Lyme nu se transmite de la om la om in schimb se transmite prin transfuzii si de la mama la fat, dar nu prin laptele matern.

Simptomele sunt inselatoare. Intotdeauna te doare altceva, intotdeauna altceva te face sa te intrebi ce ai patit. In 80% din cazuri insa, primul semn al bolii este o eruptie in locul muscaturii. Prima eruptie poate fi urmata la cateva saptamani de altele si insotita de febra, dureri musculare, oboseala sau frisoane.

Nu ingnorati astfel de simptome daca le aveti, pentru ca riscati mult. Articulatia genunchiului devine tumefiata si dureroasa iar paralizia faciala, amorteala si tulburarile de memorie pot sa apara instantaneu. Datele arata ca 10% din bolnavi sunt afectati cardiac.

Nu va bazati pe testele de laborator in depistarea bolii Lyme. Ele pot fi negative in primele saptamani. Feriti-va de boala Lyme dar nu faceti din asta o isterie.

Distribuie articolul pe: