Ce lapte bei

Ce lapte bei

Laptele este unul dintre cele mai complexe alimente. Si exista in nenumarare variante. Poate fi clasicul lapte de vaca, dar la aceasta se adauga si cel de soia, de migdale, de cocos, ca sa nu mai vorbim de variantele degresat sau integral, crud sau tratat termic, organis cau clasic. Ce lapte bei? Afla care sunt beneficiile si proprietatile tuturori tipurilor de lapte.

Laptele este o suspensie de particule grase si proteine in apa. La aceasta se adauga diferite minerale si vitamine, in proportii variabile. Laptele poate fi preparat din vegetale sau poate fi de origine animala. Indiferent de "sursa" este un aliment complet pe care trebuie sa-l incluzi in dieta.

Iata cateva tipuri de lapte si ce ofera ele din punct de vedere nutritiv:

Laptele de vaca: are cel mai mult calciu si aproape dublul proteinelor din oricare alt fel de lapte. Se gaseste sub diverse forme, inclusiv cu 3,5, 2 sau 1% grasimi, putand fi consumat si de cei aflati la dieta. Din pacate, multi oameni au intoleranta la lactoza, ceea ce le cauzeaza tulburari abdominale. Si cei care au intoleranta la lactoza pot bea putin peste 100 mililitri in fiecare zi fara sa aiba neplaceri. Deci, ce lapte bei daca ai intoleranta la lactoza? Evident, lapte de soia sau lapte de migdale, dar poti incerca si laptele de orez!

Laptele de soia: este produs prin uscarea boabelor de soia si fierberea lor cu apa. Este bogat in proteine, calciu si nu are grasimi saturate. Este sarac in calorii si vine cu multiple arome, fiind alternativa perfecta pentru cei cu intoleranta la lactoza. Pe de alta parte anumiti compusi din laptele de soia  inhiba absorbtia proteinelor si a mineralelor. sa mai spunem ca exista intreaga dezbatere pe tema lapte de vaca sau lapte de soia

Laptele de capra: este mult mai usor de digerat, decat cel de vaca si contine niste proteine moleculare cu marimi diferite fata de cel de vaca. In schimb, contine la fel de mult calciu ca acesta si mai mult triptofan, un amino-acid esential. Dezavantajele, pentru unii, ar fi ca are lactoza si un gust aparte, o combinatie intre dulce si sarat.

Laptele de migdale este ceea ce rezulta din amestecul migdalelor pisate foarte fin, amestecate cu apa si indulcitori. Laptele de migdale este preferat de vegetarieni. Interesant este ca are foarte multe din proprietatile laptelui de origine animala, atat in cazul vitaminelor, mineralelor, cat si al grasimii. Are un gust bogat, cu arome savuroase, fiind bun pentru cei care sunt alergici atat la soia, cat si lactoza. "Defectul" laptelui de migdale este ca are putine proteine, doar un gram pentru o cana, comparativ cu 7-8 grame, cat are cel de vaca. Este contraindicat celor care sunt alergici la nuci si seminte si este complet lipsit de vitamina B, una din vitaminele fundamentale de care vegetarienii duc vesnic lipsa.

Laptele de orez este facut din orez maruntit omogenizat in apa. Acest tip de lapte este foarte slab in grasimi si calorii. Din punct de vedere nutritiv sta mult mai rau decat celelalte sortimente, ii lipsesc vitamina A si C si are putine proteine. Se poate spune ca laptele de orez este un compromis pe care trebuie sa-l folosesti cand nu ai alte alternative.

Laptele de cocos este facut din nuca cocos pisata, amestecat cu apa din nuca de cocos, este cremos, foarte gustos si usor de digerat. In plus, are putin colesterol. Este insa fosrte bogat in calorii avand  467 de calorii intr-o cana clasica. Este sarac in calciu si proteine, dar bogat in grasimi saturate.

Laptele crud este laptele care provine de la vaci, oi sau capre si nu este trecut prin procesul de pasteurizare, fiind consumat in forma sa naturala. Poate contine salmonela, E.coli, listeria si alte bacterii periculoase. Consuma-l doar daca stii clar sursa din care provine si conditiile in care a fost ambalat si tinut.

Laptele organic este varianta ideala! Cei care consuma produse organice se bucura ca acest tip de lapte care nu are hormoni de crestere, antibiotice, pesticide si fertilizatori sintetici. Din pacate, este destul de scump, scrie MSN.

Una peste alta revin cu intrebarea: ce lapte bei? Viata santoasa inseamna echilibru si variatie. Deci, ideala este sa consumi, in masura in care se poate, cu discernamant, toate aceste tipuri de lapte!