Dieta pe perioada sarcinii

Alimentatia corecta pe perioada sarcinii trebuie sa asigure necesarul caloric pentru mentinerea sanatatii gravidei cat si pentru cresterea si dezvoltarea bebelusului. Astfel necesarul caloric (in functie de varsta, inaltime, gradul de activitate fizica) se suplimenteaza cu aproximativ 350 kcalorii zilnic in trimestrul II si cu inca 100 kcalorii zilnic in trimestrul al treilea. Cresterea optima  in greutate pentru o gravida normoponderala anterior sarcinii se incadreaza intre 11,5 si maxim 16 kg.
Alimentatia trebuie sa fie cat mai variata si diversificata. Glucidele, care trebuie sa asigure jumatate din necesarul caloric zilnic, trebuie sa fie furnizate organismului din paine si cereale integrale, legume si leguminoase, fructe. Proteinele provin din carne slaba, peste, lactate, oua iar lipidele din uleiuri vegetale, putin unt (contine vitamine liposolubile A, D, E, k), oleaginoase (nuci, alune sau alte seminte).
Hidratarea este de asemenea foarte importanta, pentru prevenirea constipatiei.

Alimentele foarte concentrate in calorii, insa fara o valoare nutritionala corespunzatoare – precum produsele de patiserie, mezelurile, bauturile carbogazoase dulci trebuie foarte mult limitate, deoarece acestea stau la baza cresterii exagerate in greutate.

O atentie deosebita trebuie acordata riscului de parazitoze pe perioada sarcinii. Astfel, in aceasta perioada se elimina din alimentatie preparatele de carne care nu sunt suficient preparate termic (mezeluri, afumaturi), la fel si produsele lactate care nu au fost bine prelucrate termic. De asemenea, fructele si legumele trebuie foarte bine spalate inainte de consumare.