Dieta pentru guta

Guta este o tulburare congenitala in metabolismul purinelor, care determina niveluri crescute de acid uric care se depoziteaza sub forma de tofi (cristale de acid uric) in articulatiile mici si in vecinatatea acestora. Datorita acesui mecanism trebuie evitate alimentele bogate in purine in paralel cu o hidratare satisfacatoare, 3 litri lichide/zi.
Alimentele cu continut crescut de purine care trebuie eliminate sunt: icrele, anumite specii de pesti – hamsie, scrumbie, sardine, hering, supele si concentratele de carne, carnea de gasca, organele – creier, inima, rinichi, alcoolul (creste productia de acid uric), berea, drojdia.
Alimentele cu continut moderat de purine – carnea, pestele (altele decat cele din prima categorie), molustele, fasolea uscata, mazarea uscata, lintea, ciupercile – sunt permise in alimentatia zilnica doar in cantitate moderata, cate o portie mica zilnica.
Alimentele care nu contin purine, pot face parte din meniul zilnic, in cantitati moderate, in functie de necesarul caloric – painea si cerealele integrale, porumbul, fructele, legumele (cu exceptia celor din categoria cu continut moderat), lactatele degresate, ouale, nucile, maslinele.