Sosul pentru salata fara grasimi sau maioneza, unt sau margarina, cat mai multe fructe sau diversitate, lapte degresat sau integral? Stim raspunsurile la toate acestea, dar intrebarea este daca ceea ce stim este corect sau nu facem altceva decat sa perpetuam greseli ale alimentatiei sanatoase. In numele unei alimentatii sanatoase exista riscul de a face greseli. iata care sunt alegerile buna si care sunt greselile. Sosul degresat pentru salate este sanatos? Nu! Un sos sarac un calorii nu este deloc o idee buna. Grasimea in salata ajuta la asimilarea nutrientilor. Nutreientii din legume sunt solubili in grasimi, ceea ce inseamna ca vei avea o senzatie de satietate mai mult timp, iar pofta de dulciuri scade. Adauga in salata branza de capra, ulei de masline, avocado sau nuci. Laptele degresat este mai sanatos? Nu! Laptele integral contine vitaminele A, D, E si K, toate solubile in grasimi, ceea ce inseamna ca atunci cand laptele este degresat complet, acestea nu mai sunt absorbite asa cum trebuie de catre organism. In plus, laptele nu este un aliment foarte gras, in sine. El are grasime doar 4%, comparativ cu smantana, care are 50%. In plus, vitaminele din laptele integral iti vor asigura dinti si oase sanatoase si un sistem imunitar imbatabil. Un studiu de la Universitatea Cardiff arata ca laptele integral scade si riscul bolilor de inima, accelerand si metabolismul. Margarina este mai buna decat untul? Nu! Margarina este procesata si contine grasimi hidrogenate, care nu se pot dezintegra in sistemul digestiv si ficat. Astfel, aceste particule sunt stocate in celulele corpului, facandu-ti zadarnice incercarile de a slabi. Untul, pe de alta parte, este natural si rareori are aditivi. El contine acizi grasi naturali, despre care s-a aratat ca reduc riscul bolilor de inima, daca sunt consumati in doze mici, in fiecare zi. Trebuie sa numeri caloriile pentru a slabi? Da, dar nu este suficient! Caloriile conteaza intr-adevar in procesul de slabire, dar nu sunt singurele. Teoretic, caloriile pe care le mananci versus cele pe care arzi determina slabirea. In realitate, insa, este putin mai complicat de atat. De exemplu, somonul si avocado sunt foarte bogate in grasimi si calorii. Un avocado are in jur de 275 de calorii, iar o portie de somon in jur de 170 de calorii, comparativ cu una de cod, care are doar 90 de calorii. Totusi, niciodata nu te vei ingrasa mancand aceste doua alimente. Ele contin acizi grasi omega 3, prietenosi cu inima, si care ajuta la arderea mai eficienta a grasimilor. In acelasi timp, o dieta cu putine calorii nu inseamna ca o sa slabesti neaparat, ci poate sa duca la un deficit nutritiv in organism. Se va instala oboseala si imposibilitatea de a te concetra, iar pe termen lung vei acumula mai multe kilograme decat ai dat jos. E bine sa cosumama cat mai multe fructe? Nu! Adevarul este ca si prea multe fructe strica, cea mai buna varianta fiind sa alegi intotdeauna legumele atunci cand iti este foame. Fructele sunt bogate in zahar natural, in special varietatile tropicale precum bananele, mango, sau cele foarte coapte. Cele mai slabe sunt cele cu coaja foarte subtire, precum fructele de padure, perele sau merele, acestea continand si mai multi antioxidanti. Cu legumele, insa, povestea sta altfel, ele fiind atat de sanatoase incat poti sa consumi chiar mai mult de cinci portii pe zi, scrie dailymail.co.uk. Concluzia: calea de mijloc este mereu cea mai buna solutie! Tu ai cazut in pacatul acestor greseli?