Somonul si dopamina

Somonul si dopamina

Exista o legatura directa intre mancarea pe care o consumam si efectele ei asupra fizicului, mentalului si afectului. Iata de ce scriu acum despre somon si dopamina.

Cercetatorii au demonstrat ca acizii grasi omega 3 au legatura directa cu dopamina, un neurotransmitator care joaca un rol esential in starea de spirit, sanatatea mentala si chiar in comportamentul social al persoanelor.

Dopamina controleaza modul in care ne simtim si reactionam la stimuli sau in contexte in care suntem rasplatiti sau ne ofera placere. Un studiu publicat in "Psychology Today" arata ca dopamina ajuta creierul sa recunoasca recompensa si ne stimuleaza sa actionam pentru a primi una.

Tot dopamina stimuleaza creierul sa evite sau sa gaseasca confort in urma unor evenimente invazive. Iata de ce trebuie sa facem tot posibilul pentru a gasi metode de a stimula secretia de dopamina. Somonul, si alte tipuri de peste si fructe de mare contin acizi grasi omega 3. Sunt importanti pentru creier, inima si vasele de sange.

Un studiu publicat in 2002 in "Journal of Nutrition" a studiat efectele pe care le are dieta cu ulei de somon asupra cobailor. Animalele care erau supuse unei asemenea diete aveau un nivel cu 40% mai crescut de dopamina si erau mult mai motivati sa-si atinga obiectivele pentru a fi rasplatiti.