Rezultat al inventivitatii bucatarilor francezi, sufleul este o spuma coapta, un amestec care are la baza combinatia dintre oua si faina. Secretul absolut: albusurile batute foarte-foarte bine. Dintre toate, sufleul de vanilie este un desert delicios! Ca sa faci sufleul de vanilie ai nevoie de un litru de lapte dulce, 100 de grame de faina, 250 de grame de miere, opt oua, un praf de sare si (obligatoriu) un baton de vanilie veritabil. Incepe prin a freaca galbenusurile bine cu un praf de sare. Adauga faina si amesteca mai departe. Apoi adauga laptele rece in care ai amestecat toate semintele dintr-un baton de vanilie. Pune totul pe foc mic si amesteca bine, pana se ingroasa si imbraca bine lingura. da deoparte si lasa sa se raceasca bine. Cand s-a racit, adauga mierea de albine. Bate albusurile spuma, foarte bine, si incorporeaza-le incet. Toarna compozitia intr-o forma cu peretii grosi, unsa cu unt si tapetata cu faina, si baga sufleul la cuptor, la foc potrivit circa 30 de minute. Pudreaza sufleul, cand il scoti din cuptor cu zahar pudra parfumat cu vanilie. In loc de miere poti sa folosesti zahar. In acest caz dizolva zaharul intr-o cana de lapte, incalzit usor. Cand este complet dizolvat amesteca laptele dulce cu restul laptelui si continua sa pregatesti sufleul de vanilie, conform retetei initiale. Toate sufleurile se lasa, la 10-20 de minute din momentul in care au fost scoase din cuptor, pentru ca temperatura ridicata este “secretul” care le face sa stea umflate. Asa ca trebuie servit imediat ce au fost scos din cuptor. Dar dincolo de aspect, sufleul este foarte bun, pufos si fin, chiar daca este umflat, chiar daca este lasat.