Nu doar mezelurile şi conservele sunt un pericol pentru sanatatea celor care le consum. Si legumele contin substante periculoase pentru sanatate. Iata ce reiese dintr-o cercetare a Centrului de Sanatate Publica. Specialistii au luat peste 500 de probe de fructe si legume din diferite puncte de vanzare din Bucuresti. Dintre cele 502 de mostre, 314 au fost de la produse autohtone si 188 de la produse de import. Surpriza nu a fost mica : la 6,3 la suta din probe, continutul de nitrati depasea limita admisa. Astfel, la pepene galben, produs autohto, au fost prelevate opt probe. In una dintre acestea, cantitatea de nitrati depasea 105 miligrame pe kilogram, norma admisa fiind de 90 de miligrame. La pepenele galben de import depasirea cantitatii de nitrati admise e si mai mare. Cea mai mare cantitate de nitrati a fost depistata in pepenii galbeni importati din Ucraina si Olanda. Depasiri ale normei de nitrati s-au depistat si in dovlecei, sfecla rosie, cartofi, castraveti, ceapa verde, vinete si banane. In toate cazurile a fost informata administratia pietelor si unitatilor comerciale in scopul evitarii admiterii pe piata a produselor poluate. Totodată, expertii atentioneaza consumatorii sa nu cumpere fructe si legume din locuri neautorizate sau de pe marginea drumurilor. Acum sa vedem ce mai luati cand mergeti in piata.