Alunitele – opinia medicului

|Jeanette |
Alunitele – opinia medicului

Ai remarcat probabil la tine, sau la apropiatii tai, alunite pe piele. Cele mai multe dintre ele sunt inofensive, insa unele dintre ele pot deveni periculoase pentru sanatatea ta, astfel ca evolutia lor trebuie mereu urmarita.

Ce sunt ele si cum apar?

 

“Alunitele (numite in terminologia de specialitate nervi nevocelulari) sunt niste modificari circumscrise, care apar prin inmultirea celulelor pigmentare (melancocitelor) care dau culoarea pielii”, explica dr. Florica Chiotan, specialist in Dermatologie la Delta Hospital.

Aparitia acestora nu este un motiv de ingrijorare – ele se inmultesc in preajma pubertatii si a maturitatii (20-30 de ani), cel mai probabil din cauza modificarilor endocrine. Doar 1% dintre ele apar la nastere, iar dupa varsta de 50 de ani apar arareori. Este bine insa de stiut ca evolutia lor e lenta si indelungata, ajungand sa se stabilizeze la un moment.

 

Aspectul alunitelor

 

“Numarul si aspectul lor sunt variabile. in general, arata ca o pata pigmentara plana ori ca un nev proeminent, rotund, ovalar sau cu forma neregulata. Ca dimensiune, pot avea de la cativa milimetri, la 1 centimetru (sau mai mult). Culoarea variaza de la roz galbui la cafeniu sau negru intens, insa culoarea poate sa difere ca intensitate pe suprafata aceleiasi alunite. La pubertate, unii nevi capata un contur mai pigmentat cafeniu, altii au pe suprafata fire de par bine vizibile”, explica dr. Florica Chiotan.

Rar, unele alunite pot regresa, apoi disparea, insa altele pot deveni maligne.

 

Care sunt semnele care ne trimit la medic?

 

Daca alunitele apar in locuri vulnerabile, predispuse la riscul de intepare sau taiere (pielea capului, palmele, degetele, talpile), acestea trebuie supravegheate mai atent sau chiar excizate preventiv. Daca aparitia alunitelor nu constituie un motiv de ingrijorare, schimbarile aspectului lor sunt un semn care trebuie sa ne duca la medic. Acestea includ:

– o crestere brusca in suprafata sau grosime

– modificari ale conturului

– aparitia haloului pigmentar

– aparitia unei coloratii roz-rosietice in jur sau o modificare a coloratiei pe suprafata

– alunita incepe sa fie simtita, sa deranjeze intr-o maniera

De asemenea, orice traumatism local (lovire, intepare, frecare, agresare chimica) asupra alunitelor trebuie sa fie urmat prompt de un examen dermatologic.

 

Cum ne protejam

 

“Pe langa supravegherea evolutiei alunitelor, este foarte important si controlul dermatologic periodic. in plus, trebuie ca expunerea prelungita la soare (mersul pe strada, plaja) in absenta unor creme protectoare de concentratie maxima, a imbracamintii corespunzatoare ori a unei umbrele protectoare concentratie maxima, sa fie evitata”, ne sfatuieste specialistul.

 

Distribuie articolul pe: