Ingrediente periculoase

Ingrediente periculoase

Cand facem cumparaturi ne ghidam in primul rand dupa aspect si pret. Oamenii sunt foarte conservatori si, ca atare, ideea ca un produs este bun este greu de schimbat. In consecinta citim, cu adevarat, foarte rar etichetele. Dar, de foarte multe ori lectura etichetelor nu identifica ingredientele periculoase, ele fiind ascunse in spatele unor denumiri complicate pe care nu multi dintre noi le cunoastem.

Nu le cumpara niciodata

Iata cele mai periculoase ingrediente care descalifica orice produs care ii contine. 

BHA este un conservant folosit pentru a preveni rancezirea alimentelor care contin uleiuri. BHA (butilat hidroxianisol), provoca cancer la toate mamiferele mici pe care a fost testat. Se gaseste in multe din produsele care contin grasimi si care au termene de valabilitate mai mari de o luna de zile. Este adaugat in pudra de cacao si in cereale.

Parabeni sunt tot conservanti care inhiba mucegaiurile in produsele de panificatie. Parabeni perturba echilibrul hormonal.

Uleiurile partial hidrogenate, care nu trebuie confundate cu grasimile trans, sunt responsabile pentru desele si gravele probleme legate de sistemul cardiovascular. Aceste grasimi infunda vasele de sange si sunt unul din factorii care duc la obezitate si diabet. Este permisa adaugarea lor in alimente, daca nu depasesc 0,5 grame per portie. Asta inseamna ca in fiecare portie de alimente care contin aceste grasimi se poate afla 0,49 de grame de grasimi trans. Evident ca in alimentatia de zi cu azi aceasta valoare este cu mult depasita. Se gasesc in produsele congelate, inghetata, semipreparate congelate, preparate din carne procesate, margarina, creme de branza.

Nitritul de sodiu sunt utilizati pentru a inhiba bacteriile care cauzeaza botulism si pentru proprietatea lor de da o culoare roz, placuta carnurilor preparare industrial. Ingerati, nitriti pot fuziona cu aminoacizi din carne si pot forma nitrozamine, compusi cunoscuti ca avand un puternic efect cancerigene. Vitamina C, reduce riscul, astfel ca producatorii adauga ambele substante. Nitritul de sodiu este pus in toate preparatele din carne, in carnea de mici procesata, in crenvusti, bacon, dar si conserve de carne.

Colorat de caramel. Este un aditiv periculos. Colorantul nu are nimic in comn cu cel de moda veche din apa si zahar caramelizat. Reteta este diferita si contine amoniac cu efect cancerigen. Se gaseste din plin in toate sucurile de tip cola, in prajituri si in cereale.

Castoreum este una dintre cele mai ciudate "ingrediente naturale", utilizate pentru produsele alimentare. Extrem de daunator, dar nelipsit. Este folosi pentru a impregna alimente cu aroma de vanilie sau zmeura. Este trecut in lista cu ingrediente naturale, dar este foarte toxic. Exista oriunde pe eticheta scrie aroma naturala, in ciocolata, prafurile pentru budinci si preparatele industriale dulci.

Hidrolizat de proteine vegetale este utilizat ca un potentiator de aroma si este o proteina. Printre acesti acizi se numara acid glutamic, glutamatul de sodiu si glutamat monosodic (MSG), un aditiv cunoscut care provoaca reactii adverse, de la simptome simple: dureri de cap, greata, slabiciune sau afectiuni metabolice cronice. Se gasesc in cereale in preparatele instant, in cipsuri si in produsele alimentare industriale, scrie yahoo health.

Toate acesta pot fi foarte usor evitate. Nu consuma bauturi acidulate dulci si sucuri, nu consuma preparate din carne (manaca carne preparata in casa), nu consuma dulciuri din comert, uita de margarina si, cel mai bine, citeste etichetele cu atentie ca sa identifici ingredientele periculoase.