Si bate septembrie la usa! Si cum vara a fost frumoasa si lunga, linistea lui septembrie este binevenita. In plus, vin si fructele si legumele lui septembrie. Prima luna de toamna (calendaristica, sa fim intelesi, pentru ca septembrie este de ani buni o dulce luna de vara), amesteca fructele si legumele lui august cu cele ale lui septembrie. Nimic noi, dar noi, cu ochii in calendar, le trecem in revista. Dovleceii de toate dimensiunile sunt pe toate tarabele. Este ultima luna in care ii mai gasesti pe alese, asa ca profita de bunatatea si beneficiilor lor. Castravetii sunt in forma maxima pentru pus in borcane, dar nimic nu te opreste sa-i rontati pentru apa lor naturala si numarul minim de calorii. Sunt sanatosi si merg de minune ca aliat in diete de slabire si cure de detoxifiere. Fasolea verde (frantuzeasca), este si ea una din vedetele lunii septembrie. Poti sa cumperi cateva kilograme, sa le cureti, sa le tai, sa le oparesti, sa le puni in pungi sau cutii, dupa ce s-au scurs si sa le indesi in congelator. Daca esti in cautare de variatii, afla ca septembrie este luna in care anghinarea ajunge la potentialul ei maxim. Daca o gasesti prin marile magazine, merita cumparata, pentru ca este in sezon. Din pacate in piete nu exista. Intra in forta in meniu varza alba, dulce, ceea ce este o mare bucurie, pentru ca varza alba este temelia salatelor noastre in septembrie. Ideala in dieta si in curele de detoxifiere (este a doua oara in 15 randuri cand spun cura de detoxifiere, si nu o fac intamplator!). In ceea ce ma priveste salata de varza alba cu mac este una din iubirile mele. Pe lana varza se strecoara si conopida, dar undeva dupa mijlocul lunii, pentru ca este in plina forma abia de luna viitoare. Fennelul si andivele sunt delicatesurile lunii. Nu le rata, dar din pacate le gasesti doar in marile magazine, pentru ca in pietele romanesti nu-s. Vinetele si rosiile raman in lista lui septembrie, tot asa cum ardeii grasi, telina si morcovii dulci si plin de suc, trebuie sa se afle pe toate listele tale de cumparaturi. Ultima pe lista, dar nu cea din urma – sfecla rosie, proaspata, gustoasa si excelenta pentru a demara acumularea de minerale pentru iarna. In mod special trebuie amintite ridichile de luna, care revin, crocante si ceva mai iuti ca cele din primavara, spanacul de toamna, ceapa verde (recolta a doua), si loboda de toamna. O mentiune speciala acordam ciupercilor, altele decat cele de cultura. Ca sa te bucuri de ele trebuie sa stai cu ochii pe cer si sa te imprietenesti cu cei care le culeg din padure si le aduc in piata. O misiune aproape imposibila. Dar le gasesti si in marile magazine. Mentionez ca urasc faptul ca te trimit in supermarket dupa legume si fructele lui septembrie, dar ma consolez cu faptul ca te indemn sa alegi produsele de sezon. La capitolul fructe catalogul incepe cu piersici si caise, care sunt la finalul reprezentatiei de anul acesta. Pepenii raman in lista, dar si ei isi pregatesc iesirea din scena. La fel si nectarinele, aduse de la turci si greci. Prunele intra in forta, cu toate soiurile lor si merita toata atentia din partea ta. Vedete sunt perele, dulci, parfumate si zemoase, primele mere de toamna, inca fierbinti de dogoarea soarelui, si strugurii. Nu insistam, le vom degusta, pe indelete in articole viitoare. Tot vedete, mai ales ca au si un aer exotic, sunt si smochinele. Trebuie sa le incerci, pentru ca sunt absolut delicioase. Nu pot inchide catalogul fara sa strig: hai la mure, mure de padure! Nu stiu cum faci sa le gasesti pe cele adevarate. Merita orice efort si poti sa platesti linistita greutatea lor in aur pentru ca merita. Daca gasesti si niste afine si o mana de zmeura, ti-a pus Dumnezeu mana in cap! Imi spui si mie cum ai facut rost de ele? In linii mari asta este luna septembrie, la capitolul fructe si legume. Ce-am omis, adauga tu! Nu pot sa ma opresc inainte de a-ti ura o toamna lunga, calda, bogata si plina de fructe si legume!