Nu se poate sa nu pregatesti castravati pentru iarna. Iar aceasta perioada este cea mai buna. Iata cateva retete, usoare care se pot pastra fara probleme pana la finele lui februarie. Castravetii in saramura cu hrean sunt perfecti. Este exclus sa ai probleme cu ei tocmai datorita hreanului care este un conservant natural foarte puternic! Ai nevoie de cinci kilograme de castraveti, o legatura de marar uscat, cinci – sase radacini de hrean potrivite, apa, sare (fara iod, fara antiaglomerant), in proportia de o lingura cu varf de sare, pentru fiecare litru de apa, piper boabe si cate o lingura de otet foarte bun pentru fiecare litru de apa. Incepe prin a spala bine castraveti. Lasa-i sa se scurga. Curata hreanul de coaja. Pune castravetii in borcane curate (mici sau intr-un borcan mare, dupa cum iti place), pe un pat facut din marar uscat. Conserve, muraturi si alte bunatati Daca folosesti borcane mici (800 de grame) imparte mararul uscat egal in borcane. Indeasa printre castraveti trei-patru betisoare de hrean, groase ca degetul, in borcanele mici, si betisoare facute din trei-patru radacini in borcanul mare. Ai nevoie de mai mult hrean daca pui castravetii in borcane mici. Adauga boabe de piper. Pune la fiert apa masurata si adauga cate o lingura cu sare, pentru fiecare litru. Dupa ce apa clocoteste, lasa-o sa fiarba trei-patru minute cu clocote mari. Da deoparte si adauga otetul. Cu un polonic pune apa fierbinte, incet, peste castraveti. Lasa-i sa stea 24 de ore, acoperiti (cu capacul neinfiletat sau cu o farfurioara). A doua zi, scurge apa, dar nu este nici o problema daca o sa cada si piper sau seminte de marar, si las-o sa clocoteasca din nou doua-trei minute, si toarn-o foarte fierbinte, din nou, in borcane, peste castraveti. Leaga bine la gura borcanul sau infileteaza strans capacele. Castravetii sunt gata in trei saptamani, si se pot pastra pana la sase luni, in loc racoros si la intuneric. Poti pune cateva ramurele de cimbru uscat, o crenguta de tarhon, frunze de dafin sau ramurele de visin. Daca ai curaj incearca sa adaugi un ardei iute. Fiecare in parte o sa dea alt gust si alta aroma castravetilor. Castraveti cu telina. Alege castraveti potriviti. Cei foarte mari sunt seci, cei foarte mici se pot inmuia. Foarte important este sa fie proaspeti, sanatosi si tari. Ai nevoie de cinci kilograme de castraveti, o telina mare, cu tot cu frunze, o legatura de marar uscat, o capatana de usturoi, apa, sare, boabe de mustar, piper boabe si otet. Spala bine castraveti, curata telina de coaja, spala bine frunzele de telina, curata usturoiul. Pune castravetii in borcane, pe un pat facut din marar uscat si frunze de telina. Indeasa printre castraveti telina taiata in betisoare sau felii, dupa cum iti place, catei de usturoi intregi, dar usor striviti cu lama cutitului. Adauga boabe de piper si de mustar. Mai departe reteta este ca cea de mai sus. Apa clocotita cu sare si otet se refierbe a doua zi. Castraveti bulgaresti sunt varianat cea mai rafinata. Cel mai bine se conserva in borcane de 800 de grame sau putin mai mari, pentu ca trebuie fierte in bain-marie. Pentru un borcan: castraveti, ceapa taiata pestisori cat sa apuci cu trei degete, cateva felii subtiri de morcov, un catel de usturoi, cateva boabe de piper, o bucatica de hrean, o foaie de dafin, o lingurita de zahar, doua linguri de otet, o jumatate de lingurita de sare, o ramurica de marar, apa cat cuprinde. Pune castravetii, bine indesati in borcan, ceapa, morcovul, hreanul si catelul de usturoi, apoi toate mirodeniile, zaharul, otetul si sare. Completeaza cu apa rece. Pune capacul si infileteaza-l. Agita-l bine ca sa se dizolve ingredientele si fierbe-l in bain-marie 30 de minute din momentul in care apa in care stau borcanele incepe sa fiarba. Castravetii sunt buni de mancat imediat, si se pot pastra pana la un an, in loc racoros si la intuneric. Spor la treaba!